Robimy naleśniki! Oto kilka rad naszych kulinarnych ekspertów: jak zrobić dobre ciasto na naleśniki lub ciasto takie, żeby naleśniki wyszły cieniutkie. Podajemy też przepisy na smaczne farsze do naleśników! Macie swoje sprawdzone przepisy? Dodajcie je w komentarzach! Wyłonimy Mistrza Naleśników!
Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :
- na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
- 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
- na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
- ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
- na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
- najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
- inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników. Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki
- jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
- patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
- takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.
- Ciasto naleśnikowe można rozrzedzać wodą gazowaną, piwem (jeśli mają być wytrawne), szampanem lub zwykłą wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Do ciasta można dodać odrobinę whisky – wtedy będzie chrupiące i delikatne w smaku.
- Tłuszcz np: masło klarowane można też dodać do ciasta np: na 8 porcji łyżkę masła, wtedy nie należy smażyć na tłuszczu.
Przepis na dobre ciasto naleśnikowe TUTAJ
Zobacz nasze przepisy na naleśniki kliknij w przepis:
Naleśniki z farszem pieczarkowym
Naleśniki ze szpinakiem i sałatką
Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym
Naleśniki brzoskwiniowe z białym serem
Naleśniki kakaowe z serem i owocami
Naleśniki z musem jabłkowym, bezą kokosową i bitą śmietaną
Naleśniki z jabłkami i rodzynkami
Naleśniki z białym serem i dżemem
Naleśniki z kapustą i grzybami
Naleśniki z serem i truskawkami
Naleśniki pikantne z warzywami
Naleśniki z miodem i orzechami
Naleśniki z bananem i bitą śmietaną
Naleśniki z polędwicą i suszonymi pomidorami
Naleśniki ze szpinakiem i jajkami na twardo
Crespelle z boczniakami i serem feta
Naleśniki z sosem truskawkowym
Naleśniki waniliowo-truskawkowe
Naleśniki indyjskie z fasolką mung
Naleśniki z orzechami w sosie winnym
Panierowane naleśniki z indykiem
Farsze do naleśników:
Farsz meksykański
- mięso mielone wieprzowo-wołowe
- szklanka czerwonej fasoli lub puszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- papryka chili
- sok z cytryny
- przecier pomidorowy
- oliwa
- starty żółty ser
- natka pietruszki
Fasolę ugotować (jeśli jest z puszki należy odcedzić sos). Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać mięso oraz przyprawy, czosnek, papryczkę oraz fasolę. Dodać łyżkę octu balsamicznego lub soku z cytryny. Na koniec dodać sos pomidorowy: przecier pomidorowy wylewamy na patelnie, dodajemy sól, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, 2łyżki oliwy, dusimy 5-10 minut aż trochę zgęstnieje.
Nałożyć farsz na naleśniki, zalać sosem pomidorowym, posypać żółtym serem i zapiec w gorącym piekarniku. Na sam koniec posypać natką pietruszki.
Z rokpolem, rukolą i orzechami
- 1 opakowanie rukoli
- 20 dag sera rokpol
- garść łuskanych orzechów włoskich
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
Rukolę umytą porwać na kawałki, ser pokruszyć, orzechy posiekać. Na gorące naleśniki położyć ser, rukolę i orzechy, zawijać w rulonik. Skropić naleśniki sosem zrobionym z octu, miodu i oliwy utartego jednolicie.
Farsz z szynką i suszonymi pomidorami
- Farsz z szynką i suszonymi pomidorami
- suszone pomidory w oleju
- 6 plasterków szynki tradycyjnej
- listki bazylii
- ser mozzarella
- czosnek, cebula
Pokroić szynkę w cieniutkie plasterki, pomidory lekko rozgnieść widelcem i podsmażyć z czosnkiem i cebulą, dodać do szynki i nakładać na naleśniki, Dodać ser mozzarella pokrojony w plasterki. Teraz należy krótko zapiec w piekarniku.
Zobacz również:
Omlet w roli głównej
Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?
Przepisy na grzańce i grogi
Staropolskie nalewki babuni – przepis
nalesniki z cykorią to mój ostatni wynalzek:
– usmażyć naleśniki, potrzebna jest cykoria – tyle ile naleśników, musi być dość mała, plasterki szynki, tarty żółty lub pleśniowy ser, oliwa i ocet. Cykorię wrzucać na osoloną wrzącą wodę lekko zakwaszoną octem i gotować kilka minut, aż będzie miękka. Odcedzić. Na każdy naleśnik nakładać plasterek wędliny, na niego cykorię, posypać serem. Zwijać w rulon i kłaść na folii aluminiowej posmarowanej oliwa, zapiekać w piekarniku około 20 minut.
Najlepsze są naleśniki z serem i rodzynkami na koniec jeszcze raz zapiekane w piekarniku :-) palce lizać…
Już mogę Wam powiedzieć teraz, bo wypróbowałam sporo przepisów, że najlepszy farsz (zaczynam ranking od najpyszniejszego), który zawsze wyjdzie to:
– pory, szynka, ser pleśniowy
– szynka, pomidory suszone, mozzarella
– tradycyjny: kapusta z grzybami
– pieczarkowy
– ruskie farsz też niezły
aha do tego sos grzybowy pychota
!
git.
Ostatnio czytałam o naleśnikach cebulowych, chyba je zrobię:
farsz: 4 cebule, 2 łyżki masła, żółtko, 2 łyżki tartej bułki, 3 łyżki tartego żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołową. Cebulki usmażyć na maśle, dodać tarty ser, bułkę, żółtko, farszem napełniać naleśniki i podsmażyć je z obu stron na rumiano na maśle lub oleju.
najbardziej lubię farsze warzywne, znam też fajny farsz pomidorowy z cebulką. Pomidory sparzam i obieram ze skórki, smażę wraz z cebula na patelni, sos odlewam, dodaje oregano, sól, pieprz, smażę cienkie nalesniki a na koniec posypuję startym żółtym serkiem. Zapiekam w piekarniku i pychota!
Dla mnie naleśniki to tylko na słodko. Ostatnio najbardziej smakują mi z twarożkiem i konfiturami. Przypominają mi obiadki u mojej babci.
Naleśniki z serem feta i szpinakiem.
Moje ulubione. Idealne zarówno na ciepło jak i zimno. Dobrze doprawione, ciekawe w smaku. Jeśli dopiero zamierzacie przekonać się do szpinaku to w takim połączeniu powinien Wam posmakować. Słony ser feta fajnie dopełnia smak szpinaku, a całość podkreśla grubo zmielony pieprz.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka maki
1,5 szklanki mleka
3 łyżki oleju
2 jajka
szczypta soli
Farsz:
500 g szpinaku
ok. 300 g sera feta
sól i pieprz (pieprz grubo mielony).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz białek) umieszczam w misce i mieszam mikserem na gładko. Z białek ubijam pianę i dodaję do masy. Na dobrze rozgrzana patelnię wlewam porcję ciasta (niecałą łyżkę stołową). Smażę na średnim ogniu, obracam i jeszcze chwilkę smażę. Na patelni podsmażam szpinak, jeśli to szpinak mrożony to kładę na patelni gdzie się spokojnie rozpuści, nadmiar wody wytopi i wtedy podgrzewam. Doprawiam solą i pieprzem. Ser feta kroję na mniejsze kawałki, dodaję do szpinaku i mieszam. Na każdy naleśnik kładę farsz i zwijam. Jeśli trzeba to naleśniki lekko podsmażam aby były gorące lub podgrzewam.
Polecam sieć lokali Manekin – ostatnio jadłam w Toruniu super naleśniki: zapiekane pod beszamelem nalesniki ze szpinakiem i serem feta, potem jedliśmy naleśniki z szynką, porem i serem pleśniowym, naleśniki ze szparagami i mozarellą i szynką, naleśniki ala lazzania, naleśniki z suszonymi pomidorami i szynką i mozzarellą, naleśniki po kesykańsku, serwują też na słodko np. z bananem i czekoladą
ta strona jest to co szukałam tyle porad , znakomitych przepisów . Z tej strony napewno skożystam .