Naleśniki z mięsem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Naleśniki z mięsem

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Tradycyjnie lubiana przez prawie wszystkich potrawa. Naleśniki tak jak pierogi można robić z każdym farszem jaki tylko przyjdzie do głowy . Doskonałe danie do wykorzystania wszelkich małych ilości składników .

Składniki

  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • 6 łyżek zmielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 4 średnie pieczarki
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • Pieprz mielony
  • majeranek
  • skórka wędzonej słoninki
  • masło

Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . W tym czasie uciekać cebulę i podsmażyć ją na 1 łyżce oliwy na złoto . Dodać do cebuli bardzo drobno usiekane pieczarki . Smażyć . Wrzucić natkę i mięso . Doprawić solą pieprzem , majerankiem . Zdjąć z patelni . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników . Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Podsmażyć na rumiano na maśle bezpośrednio przed podaniem .
Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia i surówką .

Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :

1) na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
2) 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
3) Na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
4) Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
5) Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
6) Najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
7) Inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników . Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki .
8) Jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
9) Patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu ( wtedy nie przywierają )
10) Takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej , a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Naleśniki z mięsem

  1. avatar stary kon pisze:

    No babka gramołka dałaś rade z tym przepisem

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...