Crespelle z boczniakami i serem brie

6 kwietnia 2010, dodał: ag-ness
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczne naleśniki, potrawa z Francji, istnieje jej wiele odmian, ja proponuje sprawdzony przepis z boczniakami lub pieczarkami:

składniki:

– 40 dag boczniaków (ewentualnie pieczarek, kurek)
– 4 łyżki oleju
– 40 dag pomidorów
– 3 łyżki pestek słonecznika
– 300 ml mleka
– 3 jaja
– 20 dag mąki
– 2 łyżki słodkiej śmietanki
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
– 20 dag sera typu brie

Z mleka, jaj oraz mąki  a także pestek słonecznika przygotować lekko słone naleśniki. Grzyby umyć, osuszyć, pokroić na malutkie kawałeczki i smażyć na oleju. Dodać słodką śmietanę z pokrojonymi pomidorami i smażyć około dwie minuty. Dołożyć natkę pietruszki i doprawić do smaku. Na każdy z naleśników nałożyć farsz, zrolować i włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch naleśników położyć plastry sera, piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C, zapiekać crespelle około 7 minut i od razu podawać.