Crespelle z boczniakami i serem brie
Bardzo smaczne naleśniki, potrawa z Francji, istnieje jej wiele odmian, ja proponuje sprawdzony przepis z boczniakami lub pieczarkami:
składniki:
– 40 dag boczniaków (ewentualnie pieczarek, kurek)
– 4 łyżki oleju
– 40 dag pomidorów
– 3 łyżki pestek słonecznika
– 300 ml mleka
– 3 jaja
– 20 dag mąki
– 2 łyżki słodkiej śmietanki
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
– 20 dag sera typu brie
Z mleka, jaj oraz mąki a także pestek słonecznika przygotować lekko słone naleśniki. Grzyby umyć, osuszyć, pokroić na malutkie kawałeczki i smażyć na oleju. Dodać słodką śmietanę z pokrojonymi pomidorami i smażyć około dwie minuty. Dołożyć natkę pietruszki i doprawić do smaku. Na każdy z naleś