Naleśniki na maślance

28 lutego 2023, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

naleśniki na maślance

składniki:

  • 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału
  • 3/4 szklanki maślanki (do 1,5% tł.)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki dżemu truskawkowego słodzonego fruktozą
  • truskawki

 

Mąkę, maślankę, jajko, oliwę, cukier i sól miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na teflonowej patelni smażymy naleśniki (z tych proporcji wychodzi ok. 3 -4 szt.). Każdy naleśnik smarujemy dżemem i zwijamy w rulonik, podajemy z truskawkami. Najlepiej smakują z zimnym mlekiem.

Smacznego!