Boczniaki smażone z warzywami

25 stycznia 2023, dodał: Margaretkaw
Artykuł zewnętrzny

Fantastyczna przekąska z boczniaków,  czyli grzybów, które dostępne są na straganach z warzywami i grzybami o każdej porze roku. Można ją serwować z ryżem lub makaronem, dzięki dodatkowi warzyw są świetną propozycją dla osób na diecie i wegetarian.  Boczniaki posiadają aż 70 procent białka, oraz nienasycone tłuszcze. Dodatkowo znajdziesz w nich sole mineralne oraz witaminy. Nie zabrakło też wapna, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu oraz jodu. To wszystko sprawia, że boczniaki poprawiają odporność organizmu i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zaleca się spożywanie boczniaków osobom cierpiącym na cukrzycę i miażdżyce. 

boczniaki z warzywami

składniki:

300 gram boczniaków

cebula

2 marchewki

łodyga selera naciowego

czerwona papryka

łyżka syropu klonowego bez cukru

45 ml sosu sojowego

papryczka chili

3 ząbki czosnku

starty imbir

sok z połowy limonki lub cytryny

oliwa z oliwek lub olej sezamowy

Na oleju podsmażamy pokrojone cienko boczniaki, dodajemy pokrojone w słupki warzywa, czosnek,  całość smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy imbir, sos z limonki, sos klonowy, posypujemy na koniec sezamem i gotowe!.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz