Pikantne naleśniki z warzywami

30 stycznia 2010, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 jajka,
  • 20 dkg.maki,
  • 50 dkg,pieczarek,
  • 2 pory,
  • 4 pomidory,
  • 10 dkg.wędzonego boczku,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • szczypta natki pietruszki do przybrania.

file1264867646

Jajak roztrzepać z 1 szklanką wody,wsypać mąkę,lekko posolić – wyrobić na gładkie naleśnikowe ciasto,odstawić na 10 min.

Pieczarki pokroić na ćwiartki,pory pociąć w plasterki,a pomidory w kostkę.

Boczek pokroić w drobną kostkę,przyrumienić na patelni,po czym wyjąć skwarki,a na ten tłuszcz wrzucić warzywa.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej i wlać 1/4 ciasta,górę ciasta posypać skwarkami i usmażyć na złoty kolor z obu stron.

Z pozostałego ciasta usmażyć jeszcze 3 naleśniki,każdego z nich posypać skwarkami,tak jak za pierwszym razem.

Naleśniki wypełnić gorącym farszem warzywnym.

Ułożyć na półmisku.

Ozdobić natką pietruszki.