Dania z natką pietruszki – 8 super przepisów!

31 marca 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Pietruszka jest szeroko stosowany jako świeże zioło kulinarne lub suszona przyprawa. Ma zielony kolor i łagodny, gorzki smak, który dobrze komponuje się z wieloma składnikami popularnych dań. Dodatkowo jest bardzo niskokaloryczna, ale pełna smaku, co czyni ją doskonałym niskokalorycznym składnikiem do wielu przepisów.

 

natka pietruszki

Często określana jako jedna z najsilniejszych roślin zwalczających choroby, pietruszka zapewnia dużą wartość odżywczą i oferuje wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. Zioło jest bogate w wiele witamin, szczególnie witaminę K , która jest potrzebna do krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Pietruszka jest również doskonałym źródłem witamin A i C — ważnych składników odżywczych o właściwościach antyoksydacyjnych. Pachnące zioło jest szczególnie bogate w antyoksydanty znane jako flawonoidy. Co ciekawe, suszona pietruszka może zawierać więcej przeciwutleniaczy niż świeże gałązki. Chociaż łodygi są lekko włókniste, są chrupiące i pełne smaku i nie należy ich wyrzucać.

Pietruszka może poprawić smak zup, gulaszu i sosów pomidorowych. Dodatkowo często łączy się ją z innymi ziołami w przepisach inspirowanych kuchnią włoską. Świeża pietruszka jest również doskonałym dodatkiem do domowych dressingów do sałatek, marynat i przepisów na owoce morza. Wiele osób używa świeżych gałązek w przepisach, które nie wymagają gotowania lub dodają zioła pod koniec gotowania.

Pesto z pietruszki

Składniki:
– 1/2 pęczka pietruszki, płaskiej lub kręconej
– 1/2 ząbka czosnku, obranego
– 1/5 szklanki czerstwej bułki tartej
– 1 2/3 łyżki soku z cytryny
– 2/3 szklanki oliwy z oliwek
– 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
– szczypta soli
– pieprz czarny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Do robota kuchennego włożyć wszystkie składniki i ubijać, aż utworzy się pasta. Ewentualnie drobno posiekać pietruszkę i czosnek i wymieszać w misce z resztą składników. W razie potrzeby odpowiednio dobrać przyprawy. W celu przechowania przelać do sterylnego słoika i dopełnić niewielką ilością oliwy z oliwek, aby uszczelnić. Dzięki temu można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

 

Pesto z pietruszki

Makaron z pietruszkowym pesto

Składniki:
– makaron fettuccini
– 1 pęczek włoskiej pietruszki
– 1/2 szklanki startego parmezanu
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 ząbki czosnku
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Dobrze opłukać pietruszkę i strząsnąć nadmiar wody. Usunąć liście z łodyg i włożyć je do robota kuchennego. Dodać czosnek (obrany), parmezan i sok z cytryny. Dobrze zblendować. Powoli dodawać oliwę z oliwek przez dziobek na pokrywce, kontynuując mieszanie mieszanki. Dodać sól według uznania. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu zachować około pół szklanki wody. Makaron odcedzić, ostudzić (ok. 5 min.) i włożyć z powrotem do garnka. Dodać pesto i wymieszać. Jeśli makaron będzie suchy lub lepki, użyć dodać niewielką ilość wody z makaronu. Podawać na ciepło.

 

Makaron z pietruszkowym pesto

Marchewka pieczona z pietruszką

Składniki:
– 500 g marchewki Chantenay, wyszorowanej i przyciętej
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 75 ml syropu klonowego lub klarownego miodu
– 1 łyżka masła
– garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ułożyć marchewki w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia. Zalać olejem, syropem klonowym (lub miodem) i dodać 75 ml wody. Na wierzchu posmarować masłem. Doprawić, przykryć folią i piec przez 20 min. Usunąć folię i potrząsnąć naczyniem. Piec jeszcze 20 min. bez folii, aż większość płynu wyparuje. Posypać natką pietruszki i podawać.

 

Marchewka pieczona z pietruszką

Mule z zieloną pietruszką

Składniki

– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 średnia żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę
– pół pęczka drobno posiekanej pietruszki
– 2 kg małży karkówkowych i małży Manila, dobrze wyszorowanych
– 1 szklanka wytrawnego białego wina
– sól morska
– 2 do 3 łyżeczek posiekanej papryczki chili lub płatki
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżki makaronu orecchiette (muszelki)
– sok z 1 cytryny
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki drobno posiekanego parmezanu

Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku. Gotować małże karkówkowe na parze, aż się otworzą, 2 do 3 min. i przenieść do miski. Rozgrzać dużą (nie przywierającą) patelnię na średnim ogniu i na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę i gałązki pietruszki. Gdy małże ostygną, obrać z muszelek i posiekać. Dodać na patelnię i gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu, ok. 20 min. Dodać chili i czosnek. Wrzucić małże Manila do cebuli i podkręć ciepło, dodać też wino i przykryć patelnię. Jak małże się otworzą dodać sok z cytryny i/lub więcej wina do smaku. Ugotować makaron  i wymieszać z małżami. Doprawić, dodać masło i ser i pozwolić się mu roztopić. Posypać posiekaną natką pietruszki i przełożyć do miseczek.

 

Mule z zieloną pietruszką

Pierś kurczaka w sosie pietruszkowym

Składniki:
– 1 duża pierś z kurczaka bez skóry (ok. 220 g)
– 2 łyżeczki oleju rzepakowego
– 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 1 dymka, drobno posiekana
– pęczek świeżej pietruszki, drobno posiekanej
– szczypta pieprzu
– sok z połówki cytryny
– 1 łyżka jogurtu greckiego 0% tłuszczu

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka ułożyć między kawałkami folii spożywczej i rozbić tłuczkiem/wałkiem do ciasta na płaski eskalopek grubości 4-5 mm. Następnie podzielić na 2 równe porcje. Posmarować kawałki piersi kurczaka 1 łyżeczką oleju. Ułożyć na rozgrzanej patelni lub patelni grillowej i smażyć z każdej strony przez 2-3 min. W międzyczasie w małym rondelku rozgrzać pozostałą łyżeczkę oleju, dodać czosnek i dymkę i smażyć przez 2 min., aż cebula zmięknie. Następnie dodać pietruszkę i mieszać przez 1 min. Dodać pieprz, sok z cytryny i 1 łyżkę wody. Dodać jogurt. Położyć kurczaka na talerzu i podawać z sosem.

 

Pierś kurczaka w sosie pietruszkowym

Ryba pieczona z pietruszką

Składniki:
– 2 szklanki (300 g) niesolonych orzeszków makadamia
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 cytryna, skórka, sok, plus łódki do podania
– 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
– 1/2 pęczka szczypiorku
– 4 filety z białej ryby (barramundi) bez skóry
– 50 g mieszanej sałaty do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Orzechy, czosnek, skórkę z cytryny, połowę soku i 1 łyżkę oleju włożyć do małego robota kuchennego i ubić na pastę. Przełożyć do miski i doprawić. Drobno posiekać po 2-3 łyżki natki pietruszki i szczypiorku i wymieszać. Umieścić rybę na blaszce i posmarować mieszanką orzechów po wierzchu. Piec przez 15-20 min., aż skórka będzie złocista, a ryba nieprzezroczysta. Pozostałą natkę pietruszki i szczypiorku wymieszać z liśćmi sałaty, pozostałym olejem i sokiem z cytryny. Doprawić, a następnie podawać z rybą i ćwiartkami cytryny.

 

Ryba pieczona z pietruszką

Risotto czosnkowe z pietruszką

Składniki:
– 2 szklanki bulionu z kurczaka
– 1 szklanka białego ryżu basmati
– 1 łyżka masła
– ½ łyżeczki soli
– 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 2-3 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:
W małym rondlu zagotować bulion z kurczaka. Do gotującego się bulionu dodać ryż basmati, masło, sól, czosnek i oregano. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel szczelnie dopasowaną pokrywką i gotować przez 18-20 min. Po zakończeniu gotowania zdjąć z ognia i lekko roztrzepać ryż widelcem. Ryż basmati z czosnkiem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.

Risotto czosnkowe z pietruszką

zobacz również:

Gotowane pulpety w sosie – przeróżne przepisy i inspiracje!

Wegańskie kociołki na obiad i kolację

Warzywne pasty kanapkowe i tatary – pomysłowe przepisy śniadaniowe

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Pierwsza podróż samolotem
Obecnie to nawet po Polsce lepiej latać niż jeździć tymi powolnymi pociągami
butik-I LIKE!
Fajne ciuszki młodzieżowe są teraz w promocji
jak wasze zwierzątka do was trafiły…
Niestety ciągle poraża mnie brak wyobraźni ludzi, że mnożą zwierzęta, które potem są niechciane...
Prezent?
Ja zwykle kupuję te kosmetyki, które wiem, że są w guście osoby obdarowanej .