Wegańskie kociołki na obiad i kolację

7 lutego 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kociołek wegański to pyszny, aromatyczny, jednogarnkowy obiad lub kolacja, które zadowolą każdego smakosza. Przygotowanie jest szybkie, proste i bezproblemowe. Spróbuj naszych pomysłów na rozgrzewające dania na zimne dni.

 

wegańskie kociołki

Dania jednogarnkowe są świetną opcją dla wszystkich zabieganych oraz nie chcących spędzać wiele czasu w kuchni. Są szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymagają wielu składników oraz nie pozostawiają po sobie stosu naczyń do zmywania – wystarcza przecież jeden garnek. Przepisy pozostawiają nam dużą dowolność co do wyboru składników – możemy wykorzystać to, co akurat mamy w kuchni. Przekonaj się, jakie wegańskie danie warto dzisiaj przygotować.

Kociołek z soczewicą

Składniki:
– 1 żółta cebula drobno posiekana
– 5 ząbków czosnku posiekanych
– 4 marchewki obrane i pokrojone w plastry
– 1/2 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki (ok. 3 duże ziemniaki)
– 250 g pieczarek
– 1 szklanka mrożonego groszku
– 1 szklanka mrożonej kukurydzy
– ½ szklanki czerwonego wina
– puszka pulpy pomidorowej
– ¾ szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
– 4 szklanki bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka natki pietruszki
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1,5 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:
Do dużego garnka wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek z łyżką bulionu lub wody. Smażyć, aż zmiękną, ok. 5 min. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki do garnka i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 20-25 min., aż soczewica się ugotuje, a ziemniaki zmiękną.

 

wegański Kociołek z soczewicą

Kociołek z chlebowcem

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 żółta cebula posiekana (1,5 szklanki)
– 5 marchewek posiekanych (2 szklanki)
– 3 żeberka selerowe, posiekane (1 szklanka)
– 1/4 kg pieczarek, posiekanych (3 szklanki)
– 3 ząbki czosnku, mielone
– 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego)
– 2 łyżeczki drobnej soli morskiej
– 3 łyżki pasty pomidorowej
– 3 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej
– 3-4 ziemniaki, pokrojone na kawałki (2 filiżanki)
– 4 szklanki wody
– 1 puszka zielonego chlebowca (jackfruit), odsączonego i opłukanego
– 2 łyżki tamari (bezglutenowy sos sojowy)
– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
– 1 szklanka mrożonego groszku

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, marchew, seler i grzyby, aż zaczną mięknąć, około 8 min. Dodać czosnek, tymianek i koncentrat pomidorowy i mieszać przez 1 min. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać ziemniaki i wodę i zagotować. Czekając, aż woda się zagotuje, rozdrobnić chlebowiec palcami, aby uzyskać konsystencję rozdrobnionego mięsa. Ponownie opłukać, aby usunąć jak najwięcej solanki, a następnie dodać do garnka wraz z tamari. Dodać ocet balsamiczny. Przykryć i dusić, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, około 25 do 30 min. Zdjąć pokrywkę i dodać mrożony groszek. Doprawić do smaku, dodając sól i pieprz według potrzeb.

 

Kociołek z chlebowcem

Kociołek grecki warzywny

Składniki:
– 100 ml oliwy z oliwek
– 1 cebula drobno posiekana
– 4 posiekane ząbki czosnku
– 550 gramów zielonej fasoli świeżej lub mrożonej
– 2 małe posiekane pomidory
– 2 łyżki pasty pomidorowej
– 2 cukinie pokrojone na kawałki
– 2 bakłażany pokrojone na kawałki
– 2 zielone papryki pokrojone na kawałki
– 2 duże ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki
– garść świeżej pietruszki
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– koszerna sól i mielony pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż zmiękną i nabiorą złotego koloru. Dodać zieloną fasolkę i gotować przez 2-3 min., od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze przez 1-2 min. Dodać pozostałe składniki wraz z 2 szklankami wody. Doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, pozostawiając pokrywkę garnka lekko otwartą przez około 45 min. do 1 godz.

 

Kociołek grecki warzywny

Kociołek z fasolą i kapustą

Składniki:
– 1 łyżka oliwy
– 1/2 dużej cebuli
– 3 bataty, pokrojone w kostki
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki stołowe tartego imbiru
– 1 jalapeno, mielone
– 2 łyżeczki kminku
– puszka krojonych pomidorów
– bulion warzywny o niskiej zawartości sodu
– kremowe naturalne masło orzechowe
– 1 pęczek kapusty warzywnej grubo posiekany
– fasola cannellini
Dodatki:
– pokruszone orzeszki ziemne
– kolendra

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę i bataty. Smażyć, aż lekko się zrumienią, ok. 3 do 5 min. Dodać czosnek, imbir, jalapeno i kminek. Gotować przez kolejną 1 min., mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Następnie dodać pomidory i bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować bez przykrycia przez 15 min. Dodać masło orzechowe i kapustę warzywną. Kontynuuować gotowanie przez kolejne 5 do 10 min., aż warzywa zwiędną, a masło orzechowe zostanie rozpuszczone. Dodać fasolę cannellini i gotować jeszcze przez 1-2 min. Podawać z pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i kolendrą.

 

Kociołek z fasolą i kapustą

Kociołek grzybowy z kaszą

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z pestek winogron lub oliwy z oliwek
– 1 1/2 szklanki posiekanej żółtej cebuli
– 1/2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej, wypłukanej
– 2 ząbki czosnku, duże (zmielone na ok. 1 łyżeczkę)
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– grzyby crimini (pieczarki), pokrojone w plasterki
– 4 szklanki bulionu grzybowego
– 1 łyżka pasty pomidorowej
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka białego miso
– 1 liść laurowy
– 1/4 – 1 łyżeczki soli morskiej do smaku
– pieprz czarny świeżo mielony, do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać przez 5 min. lub do uzyskania przezroczystości. Zmniejszyć ogień, dodać kaszę jęczmienną, czosnek i tymianek i smażyć przez 3 min. Dodać pieczarki, bulion, koncentrat pomidorowy, ocet, miso, liść laurowy i 1/4 łyżeczki soli i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 1 godz. Usunąć liść laurowy, doprawić do smaku.

Kociołek grzybowy z kaszą

 

zobacz również:

Wegańskie przekąski – 5 super przepisów!

Szybkie i zdrowe dania z patelni

Wegańskie śniadanie – 4 proste przepisy!

Wegańskie dania jednogarnkowe – 3 super przepisy!

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

szkoła trenerów biznesu
Sama byłam na takim szkoleniu i sporo praktycznej wiedzy stamtąd wyniosłam, oczywiście nie...
szkoła trenerów biznesu
Sama byłam na takim szkoleniu i sporo praktycznej wiedzy stamtąd wyniosłam, oczywiście nie...
Tkwienie w nieszczęśliwym związku…
Człowiek nie chce być sam, dla wielu odejście w pustkę bywa bardziej przerażające niż...
Kondycja a tlenoterapia?
Fajne są też treningi z powolnym bieganiem.