Wegańskie kociołki na obiad i kolację | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wegańskie kociołki na obiad i kolację

7 lutego 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kociołek wegański to pyszny, aromatyczny, jednogarnkowy obiad lub kolacja, które zadowolą każdego smakosza. Przygotowanie jest szybkie, proste i bezproblemowe. Spróbuj naszych pomysłów na rozgrzewające dania na zimne dni.

 

wegańskie kociołki

Dania jednogarnkowe są świetną opcją dla wszystkich zabieganych oraz nie chcących spędzać wiele czasu w kuchni. Są szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymagają wielu składników oraz nie pozostawiają po sobie stosu naczyń do zmywania – wystarcza przecież jeden garnek. Przepisy pozostawiają nam dużą dowolność co do wyboru składników – możemy wykorzystać to, co akurat mamy w kuchni. Przekonaj się, jakie wegańskie danie warto dzisiaj przygotować.

Kociołek z soczewicą

Składniki:
– 1 żółta cebula drobno posiekana
– 5 ząbków czosnku posiekanych
– 4 marchewki obrane i pokrojone w plastry
– 1/2 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki (ok. 3 duże ziemniaki)
– 250 g pieczarek
– 1 szklanka mrożonego groszku
– 1 szklanka mrożonej kukurydzy
– ½ szklanki czerwonego wina
– puszka pulpy pomidorowej
– ¾ szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
– 4 szklanki bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka natki pietruszki
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1,5 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:
Do dużego garnka wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek z łyżką bulionu lub wody. Smażyć, aż zmiękną, ok. 5 min. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki do garnka i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 20-25 min., aż soczewica się ugotuje, a ziemniaki zmiękną.

 

wegański Kociołek z soczewicą

Kociołek z chlebowcem

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 żółta cebula posiekana (1,5 szklanki)
– 5 marchewek posiekanych (2 szklanki)
– 3 żeberka selerowe, posiekane (1 szklanka)
– 1/4 kg pieczarek, posiekanych (3 szklanki)
– 3 ząbki czosnku, mielone
– 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego)
– 2 łyżeczki drobnej soli morskiej
– 3 łyżki pasty pomidorowej
– 3 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej
– 3-4 ziemniaki, pokrojone na kawałki (2 filiżanki)
– 4 szklanki wody
– 1 puszka zielonego chlebowca (jackfruit), odsączonego i opłukanego
– 2 łyżki tamari (bezglutenowy sos sojowy)
– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
– 1 szklanka mrożonego groszku

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, marchew, seler i grzyby, aż zaczną mięknąć, około 8 min. Dodać czosnek, tymianek i koncentrat pomidorowy i mieszać przez 1 min. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać ziemniaki i wodę i zagotować. Czekając, aż woda się zagotuje, rozdrobnić chlebowiec palcami, aby uzyskać konsystencję rozdrobnionego mięsa. Ponownie opłukać, aby usunąć jak najwięcej solanki, a następnie dodać do garnka wraz z tamari. Dodać ocet balsamiczny. Przykryć i dusić, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, około 25 do 30 min. Zdjąć pokrywkę i dodać mrożony groszek. Doprawić do smaku, dodając sól i pieprz według potrzeb.

 

Kociołek z chlebowcem

Kociołek grecki warzywny

Składniki:
– 100 ml oliwy z oliwek
– 1 cebula drobno posiekana
– 4 posiekane ząbki czosnku
– 550 gramów zielonej fasoli świeżej lub mrożonej
– 2 małe posiekane pomidory
– 2 łyżki pasty pomidorowej
– 2 cukinie pokrojone na kawałki
– 2 bakłażany pokrojone na kawałki
– 2 zielone papryki pokrojone na kawałki
– 2 duże ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki
– garść świeżej pietruszki
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– koszerna sól i mielony pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż zmiękną i nabiorą złotego koloru. Dodać zieloną fasolkę i gotować przez 2-3 min., od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze przez 1-2 min. Dodać pozostałe składniki wraz z 2 szklankami wody. Doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, pozostawiając pokrywkę garnka lekko otwartą przez około 45 min. do 1 godz.

 

Kociołek grecki warzywny

Kociołek z fasolą i kapustą

Składniki:
– 1 łyżka oliwy
– 1/2 dużej cebuli
– 3 bataty, pokrojone w kostki
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki stołowe tartego imbiru
– 1 jalapeno, mielone
– 2 łyżeczki kminku
– puszka krojonych pomidorów
– bulion warzywny o niskiej zawartości sodu
– kremowe naturalne masło orzechowe
– 1 pęczek kapusty warzywnej grubo posiekany
– fasola cannellini
Dodatki:
– pokruszone orzeszki ziemne
– kolendra

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę i bataty. Smażyć, aż lekko się zrumienią, ok. 3 do 5 min. Dodać czosnek, imbir, jalapeno i kminek. Gotować przez kolejną 1 min., mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Następnie dodać pomidory i bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować bez przykrycia przez 15 min. Dodać masło orzechowe i kapustę warzywną. Kontynuuować gotowanie przez kolejne 5 do 10 min., aż warzywa zwiędną, a masło orzechowe zostanie rozpuszczone. Dodać fasolę cannellini i gotować jeszcze przez 1-2 min. Podawać z pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i kolendrą.

 

Kociołek z fasolą i kapustą

Kociołek grzybowy z kaszą

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z pestek winogron lub oliwy z oliwek
– 1 1/2 szklanki posiekanej żółtej cebuli
– 1/2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej, wypłukanej
– 2 ząbki czosnku, duże (zmielone na ok. 1 łyżeczkę)
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– grzyby crimini (pieczarki), pokrojone w plasterki
– 4 szklanki bulionu grzybowego
– 1 łyżka pasty pomidorowej
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka białego miso
– 1 liść laurowy
– 1/4 – 1 łyżeczki soli morskiej do smaku
– pieprz czarny świeżo mielony, do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać przez 5 min. lub do uzyskania przezroczystości. Zmniejszyć ogień, dodać kaszę jęczmienną, czosnek i tymianek i smażyć przez 3 min. Dodać pieczarki, bulion, koncentrat pomidorowy, ocet, miso, liść laurowy i 1/4 łyżeczki soli i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 1 godz. Usunąć liść laurowy, doprawić do smaku.

Kociołek grzybowy z kaszą

 

zobacz również:

Wegańskie przekąski – 5 super przepisów!

Szybkie i zdrowe dania z patelni

Wegańskie śniadanie – 4 proste przepisy!

Wegańskie dania jednogarnkowe – 3 super przepisy!

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...