Francuskie naleśniki
Artykuł zewnętrzny
ciasto:
- 10 dag mąki
- 1/4 litra mleka
- 3 jaja
- 3 dag masła
- 4 łyżki oleju
sos:
- 1 pomarańcza
- 4 kostki cukru
- 5 dag sypkiego cukru
- 30 ml likieru pomarańczowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- plasterki pomarańczy do dekoracji
Ze składników na ciasto usmażyć cienkie naleśniki, przygotować sos: pomarańczę dokładnie umyć, kostki cukru, zwykły cukier oraz masło wymieszać i stopić na patelni, cukier lekko skarmelizować. Wlać część likieru pomarańczowego i sok z cytryny. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Naleśniki przełożyć na patelnię, polać sosem i wlać resztę likieru i podpalić. Można tez podawać z gałką lodów waniliowych.