Francuskie naleśniki

20 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

ciasto:

  • 10 dag mąki
  • 1/4 litra mleka
  • 3 jaja
  • 3 dag masła
  • 4 łyżki oleju


sos:

  • 1 pomarańcza
  • 4 kostki cukru
  • 5 dag sypkiego cukru
  • 30 ml likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • plasterki pomarańczy do dekoracji

Ze składników na ciasto usmażyć cienkie naleśniki, przygotować sos: pomarańczę dokładnie umyć, kostki cukru, zwykły cukier oraz masło wymieszać i stopić na patelni, cukier lekko skarmelizować. Wlać część likieru pomarańczowego i sok z cytryny. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Naleśniki przełożyć na patelnię, polać sosem i wlać resztę likieru i podpalić. Można tez podawać z gałką lodów waniliowych.