Naleśniki z musem jabłkowym

30 stycznia 2010, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

składniki:

naleśniki:

  • 0,5 l. mleka
  • 1 jajko
  • ok. pół szklanki mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • olej
  • mus jabłkowy:
  • jabłka
  • cukier
  • opcjonalnie cynamon i goździki

file1264884484

Składniki na naleśniki miksujemy – na początku mleko z jajkiem, potem pozostałe składniki. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, bo naleśniki nie wyjdą cieniutkie. Smażymy na odrobinie oleju. Ja dolewam parę kropli na patelnię tak co trzeciego naleśnika żeby nie były tłuste. Im cieńsze tym lepsze, z jednej strony mogą być bledziutkie, bo po posmarowaniu musem (po bardzeij zrumienionej stronie) będziemy je ponownie podsmażać.

Mus jabłkowy robię przeważnie jesienią gdy mam „dojście” do dużej ilości jabłek, brzydkich co prawda, ale niepryskanych, z działeczki. Mieszam różne rodzaje i powstają różne smaki – wkładam do słoiczków gorące i pasteryzuję – na zimę do naleśników są w sam raz.

Jabłka obieramy, wydrążamy, kroimy jak popadnie i wrzucamy do garnka, gdzie pod przykrywką powinny nam się powoli gotować aż się rozpadną. Dodajemy cukru – ilość w zależności od ilości jabłek – ja na mały garnuszek wrzucam około 3 łyżek. Jak lubimy dodajemy do smaku cynamon, przy wekowaniu do każdego słoiczka wrzucam też jednego goździka.

Jabłkami smarujemy naleśniczki i podrumieniamy na patelni. Pycha!