Naleśniki ze szpinakiem

20 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 szklanka mąki (więcej/mniej to już według uznania )
1 – 2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Składniki na farsz:

500 g szpinaku mrożonego (może być świeży)
3 ugotowane jajka na twardo
150 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
opcjonalnie 100 g sera żółtego
2 ząbki czosnku (rozdrobnionego)
gałka muszkatołowa
sól, pieprz – do smaku
łyżka masła lub oleju do smażenia

Przygotowanie:

Do wysokiej miski lub garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko, wodę, dodajemy mąkę oraz przyprawy – wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję smażymy średniej grubości placki na złoty kolor, najlepiej na niewielkiej ilości oleju.
Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i chwilkę podsmażyć na maśle. Potem dodać drobno pokrojony szpinak i smażyć na maśle, aż odparuje. Następnie doprawić go solą, pieprzem, gałka muszkatołową i dodać jogurt. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kosteczki. Część sera pokroić w kostki, resztę zetrzeć na tarce (do posypania na koniec). Do szpinaku dodać jajka, ser i wszystko razem wymieszać na wolnym ogniu, tak aby ser się rozpuścił. Na koniec doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać. Zwinięte podgrzać w piekarniku przez 5-10 min lub podawać od razu ciepłe.
creamy-spinach-pancakes1