Ciasto na cienkie naleśniki
Jak zrobić cieniutkie naleśniki (uwaga: połowę objętości mleka można zastąpić taką samą objętością piwa jasnego czyli 250 ml, wtedy podajemy naleśniki z farszem wytrawnym).
składniki:
– 3 jaja
– 25 dag mąki pszennej
– 0,5 litra mleka
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
– 3 łyżki wody
– skórka ze słoniny do smażenia
Mikserem ubić całe jaja z mąką na gładką masę. Dodać mleka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Ostawić na 2 godziny. Po tym czasie, jeśli ciasto będzie za gęste dolać troszkę ciepłej wody. Smażyć z obu stron na bardzo dobrze rozgrzanej natłuszczonej patelni.
Drugi przepis:
1 szklanka mąki (można zmieszać pół na pół z razową)
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej
2 jaja
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
skórka słoniny
Mikserem ubić całe jaja z mąką na gładką masę. Dodać mleka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Ostawić na 2 godziny. Po tym czasie, jeśli ciasto będzie za gęste dolać troszkę ciepłej wody. Smażyć z obu stron na bardzo dobrze rozgrzanej natłuszczonej patelni.