Zielone naleśniki z ruskim farszem

7 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania )
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki pokrojonego kopru
  • 6 łyżek puree ziemniaczanego
  • 6 łyżek białego sera
  • 1 cebula
  • 6 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz mielony

Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak, 2 łyżki oleju , szczyptę soli , proszek do pieczenia .Zostawić na 10 minut . Rozgrzać na średniej patelni 1 łyżkę oleju i usmażyć 5-6 naleśników .
Usmażyć na rumiano na łyżce oleju drobno usiekaną cebulę .Wymieszać z puree ziemniaczanym i serem . Doprawić farsz solą i mielonym pieprzem .
Posmarować naleśniki . Zwinąć wg upodobania ( ruloniki, koperty ) . Podgrzać na 2 łyżkach oleju . Podawać na ciepło – można podać dodatkowo kwaśną śmietanę .