Zielone naleśniki z ruskim farszem
Artykuł zewnętrzny
Składniki :
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania )
- 6 czubatych łyżek mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki pokrojonego kopru
- 6 łyżek puree ziemniaczanego
- 6 łyżek białego sera
- 1 cebula
- 6 łyżki oleju
- sól
- pieprz mielony
Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak, 2 łyżki oleju , szczyptę soli , proszek do pieczenia .Zostawić na 10 minut . Rozgrzać na średniej patelni 1 łyżkę oleju i usmażyć 5-6 naleśników .
Usmażyć na rumiano na łyżce oleju drobno usiekaną cebulę .Wymieszać z puree ziemniaczanym i serem . Doprawić farsz solą i mielonym pieprzem .
Posmarować naleśniki . Zwinąć wg upodobania ( ruloniki, koperty ) . Podgrzać na 2 łyżkach oleju . Podawać na ciepło – można podać dodatkowo kwaśną śmietanę .