Różne przepisy na naleśniki i farsze | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Różne przepisy na naleśniki i farsze

2 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Robimy naleśniki! Oto kilka rad naszych kulinarnych ekspertów: jak zrobić dobre ciasto na naleśniki lub ciasto takie, żeby naleśniki wyszły cieniutkie. Podajemy też przepisy na smaczne farsze do naleśników! Macie swoje sprawdzone przepisy? Dodajcie je w komentarzach! Wyłonimy Mistrza Naleśników!

naleśniki

 

Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :

  • na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
  • 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
  • na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
  • ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
  • na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
  • najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
  • inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników. Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki
  • jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
  • patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
  • takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.
  • Ciasto naleśnikowe można rozrzedzać wodą gazowaną, piwem (jeśli mają być wytrawne), szampanem lub zwykłą wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Do ciasta można dodać odrobinę whisky – wtedy będzie chrupiące i delikatne w smaku.
  • Tłuszcz np: masło klarowane można też dodać do ciasta np: na 8 porcji łyżkę masła, wtedy nie należy smażyć na tłuszczu.

Przepis na dobre ciasto naleśnikowe TUTAJ

idealne ciasto naleśnikowe

 

Zobacz nasze przepisy na naleśniki kliknij w przepis:

 

Naleśniki z farszem pieczarkowym

Naleśniki bananowe

Naleśniki ze szpinakiem i sałatką

Naleśniki wegetariańskie

Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki francuskie

Naleśniki brzoskwiniowe z białym serem

Naleśniki kakaowe z serem i owocami

Naleśniki z serem i malinami

Naleśniki nadziewane gyros

Naleśniki z musem jabłkowym, bezą kokosową i bitą śmietaną

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Naleśniki z pieczarkami

Słodkie kokiety

Naleśniki z białym serem i dżemem

Naleśniki z kapustą i grzybami

Naleśniki z wędzonym łososiem

Naleśniki Suzettez z brandy

Naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki z parówką i serem

Krokiety z kapustą i grzybami

Rolowaniec serowy

Naleśniki pikantne z warzywami

Naleśniki z musem jabłkowym

Naleśniki na maślance

Naleśnikowe trójkąty

Naleśniki z miodem i orzechami

Naleśniki z pikantnym farszem

Naleśniki na ostro

Naleśniki z bananem i bitą śmietaną

Naleśniki bananowe

Naleśniki z polędwicą i suszonymi pomidorami

Naleśniki z kawiorem

Naleśniki po pekińsku

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z mięsem

Naleśniki ze szpinakiem i jajkami na twardo

Naleśniki z liczi

Crespelle z boczniakami i serem feta

Razowe naleśniki z mięsem

Naleśniki z sosem truskawkowym

Naleśniki waniliowo-truskawkowe

Naleśniki indyjskie z fasolką mung

Naleśniki orkiszowe z awokado

Naleśniki z orzechami w sosie winnym

Panierowane naleśniki z indykiem

Naleśniki z soczewicą

Zielone naleśniki

Naleśniki z ruskim farszem

naleśniki z serem i truskawkami

Farsze do naleśników:

Farsz meksykański

farsz do naleśników

 

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • szklanka czerwonej fasoli lub puszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • papryka chili
  • sok z cytryny
  • przecier pomidorowy
  • oliwa
  • starty  żółty ser
  • natka pietruszki

Fasolę ugotować (jeśli jest z puszki należy odcedzić sos). Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać mięso oraz  przyprawy, czosnek, papryczkę oraz fasolę. Dodać łyżkę octu balsamicznego lub soku z cytryny. Na koniec dodać sos pomidorowy: przecier pomidorowy wylewamy na patelnie, dodajemy sól, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, 2łyżki oliwy, dusimy 5-10 minut aż trochę zgęstnieje.

Nałożyć farsz na naleśniki, zalać sosem pomidorowym, posypać żółtym serem i zapiec w gorącym piekarniku. Na sam koniec posypać natką pietruszki.

Z rokpolem, rukolą i orzechami

naleśniki z rukolą

  • 1 opakowanie rukoli
  • 20 dag sera rokpol
  • garść łuskanych orzechów włoskich

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Rukolę umytą porwać na kawałki, ser pokruszyć, orzechy posiekać. Na gorące naleśniki położyć ser, rukolę i orzechy, zawijać w rulonik. Skropić naleśniki sosem zrobionym z octu, miodu i oliwy utartego jednolicie.

Farsz z szynką i suszonymi pomidorami

naleśniki z szynką

  • Farsz z szynką i suszonymi pomidorami
  • suszone pomidory w oleju
  • 6 plasterków szynki tradycyjnej
  • listki bazylii
  • ser mozzarella
  • czosnek, cebula

Pokroić szynkę w cieniutkie plasterki, pomidory lekko rozgnieść widelcem i podsmażyć z czosnkiem i cebulą, dodać do szynki i nakładać na naleśniki, Dodać ser mozzarella pokrojony w plasterki. Teraz należy  krótko zapiec w piekarniku.

 

Zobacz również:

  1. Omlet w roli głównej

  2. Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?

  3. Przepisy na grzańce i grogi

  4. Staropolskie nalewki babuni – przepis

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

18 komentarzy do Różne przepisy na naleśniki i farsze

  1. avatar Pinia pisze:

    nalesniki z cykorią to mój ostatni wynalzek:

    – usmażyć naleśniki, potrzebna jest cykoria – tyle ile naleśników, musi być dość mała, plasterki szynki, tarty żółty lub pleśniowy ser, oliwa i ocet. Cykorię wrzucać na osoloną wrzącą wodę lekko zakwaszoną octem i gotować kilka minut, aż będzie miękka. Odcedzić. Na każdy naleśnik nakładać plasterek wędliny, na niego cykorię, posypać serem. Zwijać w rulon i kłaść na folii aluminiowej posmarowanej oliwa, zapiekać w piekarniku około 20 minut.

  2. avatar cocochanelle pisze:

    Najlepsze są naleśniki z serem i rodzynkami na koniec jeszcze raz zapiekane w piekarniku :-) palce lizać…

  3. avatar Kolorowapani pisze:

    Już mogę Wam powiedzieć teraz, bo wypróbowałam sporo przepisów, że najlepszy farsz (zaczynam ranking od najpyszniejszego), który zawsze wyjdzie to:

    – pory, szynka, ser pleśniowy
    – szynka, pomidory suszone, mozzarella
    – tradycyjny: kapusta z grzybami
    – pieczarkowy
    – ruskie farsz też niezły
    aha do tego sos grzybowy pychota
    !

  4. avatar jffvhjyfu pisze:

    git.

  5. avatar Kolorowapani pisze:

    Ostatnio czytałam o naleśnikach cebulowych, chyba je zrobię:

    farsz: 4 cebule, 2 łyżki masła, żółtko, 2 łyżki tartej bułki, 3 łyżki tartego żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołową. Cebulki usmażyć na maśle, dodać tarty ser, bułkę, żółtko, farszem napełniać naleśniki i podsmażyć je z obu stron na rumiano na maśle lub oleju.

  6. avatar Mała 40 pisze:

    najbardziej lubię farsze warzywne, znam też fajny farsz pomidorowy z cebulką. Pomidory sparzam i obieram ze skórki, smażę wraz z cebula na patelni, sos odlewam, dodaje oregano, sól, pieprz, smażę cienkie nalesniki a na koniec posypuję startym żółtym serkiem. Zapiekam w piekarniku i pychota!

  7. avatar ewunia1213 pisze:

    Dla mnie naleśniki to tylko na słodko. Ostatnio najbardziej smakują mi z twarożkiem i konfiturami. Przypominają mi obiadki u mojej babci.

  8. avatar pinkmause pisze:

    Naleśniki z serem feta i szpinakiem.
    Moje ulubione. Idealne zarówno na ciepło jak i zimno. Dobrze doprawione, ciekawe w smaku. Jeśli dopiero zamierzacie przekonać się do szpinaku to w takim połączeniu powinien Wam posmakować. Słony ser feta fajnie dopełnia smak szpinaku, a całość podkreśla grubo zmielony pieprz.
    Składniki:
    Ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka maki
    1,5 szklanki mleka
    3 łyżki oleju
    2 jajka
    szczypta soli
    Farsz:
    500 g szpinaku
    ok. 300 g sera feta
    sól i pieprz (pieprz grubo mielony).

    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki na ciasto (oprócz białek) umieszczam w misce i mieszam mikserem na gładko. Z białek ubijam pianę i dodaję do masy. Na dobrze rozgrzana patelnię wlewam porcję ciasta (niecałą łyżkę stołową). Smażę na średnim ogniu, obracam i jeszcze chwilkę smażę. Na patelni podsmażam szpinak, jeśli to szpinak mrożony to kładę na patelni gdzie się spokojnie rozpuści, nadmiar wody wytopi i wtedy podgrzewam. Doprawiam solą i pieprzem. Ser feta kroję na mniejsze kawałki, dodaję do szpinaku i mieszam. Na każdy naleśnik kładę farsz i zwijam. Jeśli trzeba to naleśniki lekko podsmażam aby były gorące lub podgrzewam.

  9. avatar Kizia Mizia pisze:

    Polecam sieć lokali Manekin – ostatnio jadłam w Toruniu super naleśniki: zapiekane pod beszamelem nalesniki ze szpinakiem i serem feta, potem jedliśmy naleśniki z szynką, porem i serem pleśniowym, naleśniki ze szparagami i mozarellą i szynką, naleśniki ala lazzania, naleśniki z suszonymi pomidorami i szynką i mozzarellą, naleśniki po kesykańsku, serwują też na słodko np. z bananem i czekoladą

  10. avatar jula pisze:

    ta strona jest to co szukałam tyle porad , znakomitych przepisów . Z tej strony napewno skożystam .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...