Monti naleśniki z pikantnym farszem
Artykuł zewnętrzny
- Na naleśniki Monti :
- około szklanki mąki z pełnego przemiału
- dwa jajka
- mleko 0,5% tyle , aby uzyskać ładną lejącą konsystencję
- 4 łyżki stołowe ziół prowansalskich
- olej do smarowania patelni lub oliwa z oliwek
- Na pikantny farsz :
- puszka czerwonej fasoli 400 gram
- puszka pomidorów bez skórki 400 gram
- cała cebula biała
- dwa ząbki czosnku
- 350 gram wołowiny ( ja wzięłam najchudszą stekową )
- kilka pieczarek
- płatki chilli suszone
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz czarny
- mozzarella tarta na wierzch do zapiekania
Zaczęłam od usmażenia naleśników monti ( dieta Montignac ).W misce zmiksowałam mąkę z pełnego przemiału , jajka i odtłuszczone mleko.Na końcu wsypałam zioła prowansalskie.Rozgrzałam patelnię do naleśników i ręcznikiem kuchennym papierowym maczanym w oliwie smarowałam patelnię i smażyłam naleśniki.Farsz zaczęłam od podsmażenia w głębokiej patelni posiekanego drobno czosnku i cebuli , następnie dodałam mięso wołowe i przyprawy , jak mięso było już usmażone , zmniejszyłam gaz i dodałam pokrojone w plasterki pieczarki , puszkę pomidorów i fasolę czerwoną .Dusiłam pod przykryciem około 15 minut.Naleśniki zawinęłam w rulony wypełnione farszem,wyłożyłam na talerz , posypałam startą mozzarellą i zapiekłam w piekarniku około 5 minut , piekarnik wcześniej nagrzany.Smacznego.