1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 szklanka mąki (więcej/mniej to już według uznania )
1 – 2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na farsz:
ok. 1 kg mięsa (może być pierś lub udka kurczaka, indyka lub mięso z szynki)
czosnek świeży lub granulowany
olej
ulubione przyprawy
cebula
vegeta
cukier
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Do wysokiej miski lub garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko, wodę, dodajemy mąkę oraz przyprawy – wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję smażymy średniej grubości placki na złoty kolor, najlepiej na niewielkiej ilości oleju. Mięso kroimy na kawałki wielkości jaka nam najbardziej odpowiada, posypujemy przyprawami, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w krążki (lub inaczej). Na jednej patelni przysmażamy mięso. Na drugiej roztapiamy smalec lub rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, posypujemy cukrem oraz vegetą. Podsmażamy. Nastepnie cebulę wrzucamy do mięsa i jeszcze chwilę podsmażamy. Naleśniki wypełniamy mięsem. Można polać sosem czosnkowym. Jako dodatek polecam ogórki małosolne lub kwaszone.