Naleśniki z farszem pieczarkowym
150 gr mąki
2 jajka
240 ml mleka
odrobina soli
Składniki należy dobrze wymieszać – najlepiej mikserem. Wylewać na rozgrzaną patelnie (ja mam taką specjalną do naleśników – smażę bez tłuszczu. Z tej proporcji mnie wyszło 4-5 naleśników (w miarę cienkich) smażonych na patelni 24 cm.
Przepis na farsz:
pieczarki j (a miała 5 dużych)
cebula
sól, pieprz, czerwona papryka
mleko
mąka
Pieczarki po oczyszczeniu pokroić w paski, Cebulę pokroić w „piórka”. Podsmażyć pieczarki na niewielkiej ilości oleju, chwilę poddusić aż puści sok. Dodać cebulkę, przyprawy. Dusić ok. 5-8 minut do czasu aż cebulka zmięknie.
Następnie podlać odrobiną mleka (na oko tak ze 2-3 łyżki w zależności od ilości pieczarek). Lekko odparować mleko i posypać mąką – tu zaznaczam, że też na oko – w zależności jaki lubimy gęsty sos – jeśli ma być gęsty daję więcej mąki, a jeśli chcę rzadki do dolewam mleka.
Farsz przełożyć na naleśniki – zawinąć.
W wersji „ful wypas” posypuje zawinięte naleśniki żółtym serem i zapiekam.
Smacznego