Płonące naleśniki Suzettez brandy

21 grudnia 2009, dodał: Anays
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 2 jaja

– 120 gram pszennej mąki

– szczypta soli

– 30 gram cukru

– 125 ml mleka

– 125 ml gazowanej wody

– skórka otarta z cytryny

SOS:

– 2 łyżki brandy

– 60 gram cukru

– skórka otarta z 2 pomarańczy

– 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

– 120 gram pokrojonego w kostkę masła

– 30 ml likieru pomarańczowego

Jaja, mleko, mąkę, wodę, cukier puder i sól zmiksować. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać, na patelni rozgrzać olej, wlać kilka łyżek ciasta, dokładnie rozprowadzić. Smażyć bez przykrycia, usmazyc tak 4 naleśniki. Na patelnię o grubym dnie wrzucić cukier, dodać kilka łyżek wody i wymieszać, podgrzewać, aż cukier sie ropzuści, kiedy zbrązowieje dodać sok oraz skórkę z pomarańczy, wymieszać. Dodać masło i nadal mieszać, wlać likier pomarańczowy. Na patelni ułożyć naleśnik, polać go sosem, na półmisku skropić obficie brandy i podpalić. Podawac płonące.

file1261402406



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz