Płonące naleśniki Suzettez brandy
składniki:
– 2 jaja
– 120 gram pszennej mąki
– szczypta soli
– 30 gram cukru
– 125 ml mleka
– 125 ml gazowanej wody
– skórka otarta z cytryny
SOS:
– 2 łyżki brandy
– 60 gram cukru
– skórka otarta z 2 pomarańczy
– 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
– 120 gram pokrojonego w kostkę masła
– 30 ml likieru pomarańczowego
Jaja, mleko, mąkę, wodę, cukier puder i sól zmiksować. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać, na patelni rozgrzać olej, wlać kilka łyżek ciasta, dokładnie rozprowadzić. Smażyć bez przykrycia, usmazyc tak 4 naleśniki. Na patelnię o grubym dnie wrzucić cukier, dodać kilka łyżek wody i wymieszać, podgrzewać, aż cukier sie ropzuści, kiedy zbrązowieje dodać sok oraz skórkę z pomarańczy, wymieszać. Dodać masło i nadal mieszać, wlać likier pomarańczowy. Na patelni ułożyć naleśnik, polać go sosem, na półmisku skropić obficie brandy i podpalić. Podawac płonące.