Naleśniki z serem i malinami

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Składniki :

  • 6 łyżek mąki + 1 łyżka
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 12 łyżek białego sera
  • aromat waniliowy ( lub cukier waniliowy )
  • cukier
  • 15 dag malin ( świeże lub mrożone )
  • kwaśna śmietana
  • kawałek słoninki do natłuszczania patelni

Z 6 łyżek mąki, jajka, mleka, szczypty soli i proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe. Usmażyć 6 sztuk naleśników na dobrze rozgrzanej i posmarowanej słoninką patelni.
Ser utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym. Posmarować naleśniki serem. Naleśniki zrolować lub złożyć w trójkąty lub kopertę. Połowę malin utrzeć z łyżka cukru na miazgę. Sosem malinowym polać naleśniki. Posypać malinami. Osobno podać śmietanę i cukier .

nadesłane: Babciagramolka