Naleśniki z serem i malinami
Artykuł zewnętrzny
Składniki :
- 6 łyżek mąki + 1 łyżka
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 12 łyżek białego sera
- aromat waniliowy ( lub cukier waniliowy )
- cukier
- 15 dag malin ( świeże lub mrożone )
- kwaśna śmietana
- kawałek słoninki do natłuszczania patelni
Z 6 łyżek mąki, jajka, mleka, szczypty soli i proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe. Usmażyć 6 sztuk naleśników na dobrze rozgrzanej i posmarowanej słoninką patelni.
Ser utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym. Posmarować naleśniki serem. Naleśniki zrolować lub złożyć w trójkąty lub kopertę. Połowę malin utrzeć z łyżka cukru na miazgę. Sosem malinowym polać naleśniki. Posypać malinami. Osobno podać śmietanę i cukier .
nadesłane: Babciagramolka