Naleśniki z orzechami w sosie winnym

5 października 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto:
13 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
0,25l mleka lub wody mineralnej
sól
olej do smażenia
Nadzienie:
8 dag mielonych orzechów włoskich
2 dag cukru
cynamon
cukier waniliowy
Sos:
2 żółtka
2 jajka
4 łyżki cukru
3dl białego wina

file1286274838

Sposób przygotowania:

W głębokim naczyniu roztrzep jajko, żółtko dodaj soli, stopniowo dosypuj mąkę, dolej mleko lub wodę mineralną. Z tak przygotowanego ciasta usmaż naleśniki. Chochlą nalej małą ilość ciasta na środek, natłuszczonej, rozgrzanej patelni. Przechylając patelnię rozprowadź równomiernie ciasto po powierzchni. Kiedy spodnia strona uzyska żółtobrązowy kolor, przewróć naleśnik na drugą stronę. Usmażone naleśniki posyp nadzieniem z orzechów, cukru, cynamonu i cukru waniliowego. Ułóż na podgrzanym talerzu i polanej sosem winnym. Podawaj ciepłe. Sos z wina przygotuj w następujący sposób: w małym rondlu wymiesza żółtka, jajka, cukier, dolej wina. Wstaw rondel do gorącej kąpieli wodnej i ubijaj trzepaczką aż uzyskasz gęsty, puszysty sos.
(Wartość energetyczna1 porcji 392/1646 kal/J)

www.podravka.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....