Naleśniki z orzechami w sosie winnym
Składniki:
Ciasto:
13 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
0,25l mleka lub wody mineralnej
sól
olej do smażenia
Nadzienie:
8 dag mielonych orzechów włoskich
2 dag cukru
cynamon
cukier waniliowy
Sos:
2 żółtka
2 jajka
4 łyżki cukru
3dl białego wina
W głębokim naczyniu roztrzep jajko, żółtko dodaj soli, stopniowo dosypuj mąkę, dolej mleko lub wodę mineralną. Z tak przygotowanego ciasta usmaż naleśniki. Chochlą nalej małą ilość ciasta na środek, natłuszczonej, rozgrzanej patelni. Przechylając patelnię rozprowadź równomiernie ciasto po powierzchni. Kiedy spodnia strona uzyska żółtobrązowy kolor, przewróć naleśnik na drugą stronę. Usmażone naleśniki posyp nadzieniem z orzechów, cukru, cynamonu i cukru waniliowego. Ułóż na podgrzanym talerzu i polanej sosem winnym. Podawaj ciepłe. Sos z wina przygotuj w następujący sposób: w małym rondlu wymiesza żółtka, jajka, cukier, dolej wina. Wstaw rondel do gorącej kąpieli wodnej i ubijaj trzepaczką aż uzyskasz gęsty, puszysty sos.
(Wartość energetyczna1 porcji 392/1646 kal/J)
www.podravka.pl