Słoneczne naleśniki z jajkiem i dodatkami

11 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

składniki

  • 200 g mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 6 jaj
  • 40 g sera żółtego masdamer
  • 40 g polędwicy surowej wędzonej
  • 40 g suszonych pomidorów
  • szczypior
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, kurkuma


Przygotowanie:

  1. ser, polędwicę, pomidory kroimy w kostkę, szczypior siekamy, bazylię rwiemy na małe kawałki,
  2. z mąki, wody, mleka, szczypty kurkumy i soli robimy ciasto na naleśniki,
  3. na patelnie wlewamy porcję ciasta naleśnikowego,
  4. czekamy aż ciasto się zetnie, wbijamy na nie jajko i rozsmarowujemy je dokładnie po całym naleśniku,
  5. po chwili dodajemy na naleśnik porcje sera, szynki, pomidorów, szczypioru i bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem,
  6. naleśnik składamy na pół i  jeszcze chwile podgrzewamy na patelni,
  7. tak postępujemy z każdym kolejnym naleśnikiem

fot. redakcja