Słoneczne naleśniki z jajkiem i dodatkami
Artykuł zewnętrzny
- 200 g mąki
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki mleka
- 6 jaj
- 40 g sera żółtego masdamer
- 40 g polędwicy surowej wędzonej
- 40 g suszonych pomidorów
- szczypior
- świeża bazylia
- sól, pieprz, kurkuma
Przygotowanie:
- ser, polędwicę, pomidory kroimy w kostkę, szczypior siekamy, bazylię rwiemy na małe kawałki,
- z mąki, wody, mleka, szczypty kurkumy i soli robimy ciasto na naleśniki,
- na patelnie wlewamy porcję ciasta naleśnikowego,
- czekamy aż ciasto się zetnie, wbijamy na nie jajko i rozsmarowujemy je dokładnie po całym naleśniku,
- po chwili dodajemy na naleśnik porcje sera, szynki, pomidorów, szczypioru i bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem,
- naleśnik składamy na pół i jeszcze chwile podgrzewamy na patelni,
- tak postępujemy z każdym kolejnym naleśnikiem
fot. redakcja