Krokiety z kapustą i grzybami

17 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • FARSZ
  • 1kg kapusty kiszonej
  • słoik 0,7l grzybów suszonych
  • 1 duża cebula + 3-4 łyżki oleju
  • kilka śliwek suszonych
  • po łyżeczce lubczyku, kminku
  • 1 duży liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • karmel z łyżki cukru
  • NALEŚNIKI
  • 1,5-2 szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn]
  • ok.1-1,5 szkl. wody i mleka [pół na pół]
  • dwa jajka
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić do namoczenia na pół godziny. Kapustę drobno posiekać, śliwki pokroić w cienki paseczki, cebulę w kosteczkę. Namoczone grzyby posiekać. Farsz – Kapustę przełożyć do garnka, dodać śliwki, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą spod grzybków i gotować do miękkości na małym ogniu. Cebulę zeszklić na oleju i dodać do kapusty. Małą patelnię rozgrzać i na suchą wsypać cukier, skarmelizować na ciemny brąz nie mieszając tylko poruszając patelnią, przelać do kapusty. Dodać lubczyk i kminek. Doprawić pieprzem, solić raczej nie trzeba – kapusta kiszona jest wystarczająco słona. Naleśniki – Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie smażyć naleśniki. Na każdym placku układać czubatą łyżkę farszu i zawijając w kopertę. Gotowe krokiety można panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażyć na złoto, na oleju. Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem np. czerwonego barszczu. Farsz zawsze robię 1-2 dni wcześniej [codziennie odgrzewając] żeby kapusta dobrze się przegryzła z grzybami i przyprawami. Karmel poprawia smak i kolor kapusty. Z tej ilości wychodzi ok. 20-25 krokietów.

file1263733742