Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki mineralnej gazowanej wody
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju (do smażenia)

Farsz:

  • ½ kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki cukru (można dać więcej, jak ktoś lubi słodsze)
  • 2 łyżki rodzynek

file1256730430

Wykonanie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy je na suchą patelnię, wsypujemy cukier i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dokładamy rodzynki i smażymy wszystko jeszcze przez 10 minut. Odstawiamy.

Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wrzucamy/wlewamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Smażymy naleśniki, skrapiając co 3-ci naleśnik patelnię olejem.

Na każdy naleśnik kładziemy po łyżce farszu, rozsmarowujemy go na połowie naleśnika i zwijamy w rulonik.

Smacznego!