Naleśniki z jabłkami i rodzynkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki mineralnej gazowanej wody
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- ¼ szklanki oleju ryżowego
- 1 łyżeczka oleju (do smażenia)
Farsz:
- ½ kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżki cukru (można dać więcej, jak ktoś lubi słodsze)
- 2 łyżki rodzynek
Wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy je na suchą patelnię, wsypujemy cukier i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dokładamy rodzynki i smażymy wszystko jeszcze przez 10 minut. Odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wrzucamy/wlewamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Smażymy naleśniki, skrapiając co 3-ci naleśnik patelnię olejem.
Na każdy naleśnik kładziemy po łyżce farszu, rozsmarowujemy go na połowie naleśnika i zwijamy w rulonik.
Smacznego!