Naleśniki waniliowo – truskawkowe
Składniki:
naleśniki: 1 jajko, 1 szkl. mąki pszennej , 1 szkl. mleka , woda – ile zabierze ciasto (zw. lub gazowana), 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią , 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju
nadzienie: 0,5 kg serka waniliowego (użyłam President) albo twarogu białego mielonego (do twarogu dodajemy 2 łyżki cukru zwykłego+1 łyżkę cukru z prawdziwą wanilią)
sos truskawkowy: 0,5 kg truskawek – mogą być świeże albo mrożone , 3-4 łyżki cukru (ilość cukru w/g własnego smaku – dojrzałe truskawki potrzebują go mniej) , sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
SOS: Truskawki świeże płuczemy krótko pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy. Mrożone wyjmujemy trochę wcześniej aby lekko odtajały, ale nie puściły soku. Kroimy owoce na kawałki, posypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i mamy dwie możliwości: 1. rozdrabniamy całość blenderem i sos gotowy – to wersja na zimno do zjedzenia bezpośrednio po przygotowaniu. 2. całość rozgniatamy widelcem, przekładamy do rondelka i gotujemy na malutkim ogniu kilka minut ew. dodając 3-4 łyżki wody. Możemy na koniec przetrzeć sos przez sito aby pozbyć się pesteczek. Sos gotowany można podawać na ciepło i zimno
NALEŚNIKI: Jajko roztrzepujemy z mlekiem, solą, cukrem waniliowym i olejem. Mieszając dodajemy przesianą mąkę i tyle zimnej wody aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale lejącej śmietany. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Odstawiamy je na 30 min.. Po tym czasie mieszamy ponownie bardzo dokładnie i ew. dolewamy nieco wody – ciasto odpoczywając gęstnieje bo mąką pęcznieje. Smażymy cienkie naleśniki na teflonowej patelni. Gotowe, ciepłe, smarujemy niezbyt grubo serkiem waniliowym, układamy po trzy, jeden na drugim, zwijamy w rulon i kroimy ukośnie na 4 kawałki. Układamy po kilka kawałków na talerzu i polewamy sosem truskawkowym. Pychota,