Naleśniki z kapustą i grzybami

3 grudnia 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pp
  • 1 szklanka mleka 0%
  • ½ szklanki mineralnej gazowanej wody (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 białko

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 10 suszonych prawdziwków
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Do panierowania

  • 1 białko
  • 3 łyżki mleka 0%
  • oliwa z oliwek do smażenia

file1259841501

Z mleka, mąki, soli, białka i oliwy przygotowujemy rzadkie  ciasto (w razie potrzeby dolewamy wody). Smażymy cienkie naleśniki (na teflonowej patelni).

Kapustę gotujemy z suszonymi grzybami do miękkości (kapusty). Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażymy wszystko przez 5 minut. Kapustę odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę, pieczarki, kapustę i grzyby mielimy maszynką z sitem o średnich oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.

Białko rozkłócimy z mlekiem. Zwijamy krokiety, panierujemy w białku i obsmażamy na minimalnej ilości oliwy z oliwek.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...