Naleśniki z kapustą i grzybami
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pp
- 1 szklanka mleka 0%
- ½ szklanki mineralnej gazowanej wody (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 białko
Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 10 suszonych prawdziwków
- 10 średnich pieczarek
- 1 duża cebula
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Do panierowania
- 1 białko
- 3 łyżki mleka 0%
- oliwa z oliwek do smażenia
Z mleka, mąki, soli, białka i oliwy przygotowujemy rzadkie ciasto (w razie potrzeby dolewamy wody). Smażymy cienkie naleśniki (na teflonowej patelni).
Kapustę gotujemy z suszonymi grzybami do miękkości (kapusty). Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażymy wszystko przez 5 minut. Kapustę odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę, pieczarki, kapustę i grzyby mielimy maszynką z sitem o średnich oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
Białko rozkłócimy z mlekiem. Zwijamy krokiety, panierujemy w białku i obsmażamy na minimalnej ilości oliwy z oliwek.
Smacznego!