Naleśniki ze szpinakiem zapiekane
Większość z nas uwielbia naleśniki: niektórzy wolą je w wersji wytrawnej a inni bardziej na słodko. Konfiguracji jest niezliczona ilość, można je przygotować dzień wcześniej i odgrzewać na patelni lub w piecyku. Farsze też występują w licznych wersjach: warzywne, mięsne, serowe itp. Można je podawać z sosami, zapiekać lub panierować i serwować jako krokiety. Niektórzy przygotowują też dipy na bazie jogurtu lub pomidorowe sosy i polewają nim naleśniki aby urozmaicić ich smak. Poniżej podajemy bazowy przepis na naleśniki ze szpinakiem, ale to już od Was i zawartości Waszej lodówki zależy z czym je podacie: można do szpinaku dodać mielone mięso i świeże zioła np. natkę pietruszki.
składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- szczypta soli i cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka 2%
- odrobina wody gazowanej lub mineranej
- jedno jajko
- masło klarowane
Jajko dokładnie roztrzepać, dodać pozostałe naleśniki, ciasto odstawić na 15 minut (powinno być dość rzadkie aby naleśniki wyszły cieniutkie). Smażyć na natłuszczonej patelni.
składniki na farsz:
- 1/2 kg mrożonego szpinaku
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego lub olej
- 1/2 opakowania sera feta
- 150 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie lub bazylia – szczypta
- 100 g pomidorków cherry lub pół słoika suszonych pomidorów
- kolorowy pieprz ziarnisty
Rozmroź szpinak, osącz z wody. Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, wymieszaj i przestudź.
Przestudzony szpinak z cebulą połącz z posiekanym serem feta i 3/4 startego żółtego sera i część pomidorków. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj.
Gotowym farszem smaruj cienko naleśniki, zwijaj w ciasne ruloniki. Układaj w żaroodpornym naczyniu, posyp resztą żółtego sera i pomidorkami, zagrzej piekarnik do 200 stopni C, zapiekaj naleśniki około 10 minut. Podawaj z pomidorkami cherry, oprósz je kolorowym pieprzem.