1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 szklanka mąki (więcej/mniej to już według uznania )
1 – 2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na farsz:
opcjonalnie piers z kurczaka lub szynka konserwowa pokrojona w kostkę
cebula
kolorowe papryki
kapusta pekinska
10 dkg żółtego sera
Przygotowanie:
Do wysokiej miski lub garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko, wodę, dodajemy mąkę oraz przyprawy – wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję smażymy średniej grubości placki na złoty kolor, najlepiej na niewielkiej ilości oleju. Warzywa udusić z mięsem, ale kurczak nie jest niezbedny. Mozna lekko poddusic same papryki, plus kapustę pekinską i cebulę. Nakładamy farsz na środek naleśnika i zawijamy. Ukladamy na blaszce, posypujemy serem i zapiekamy. Mozna podawac z keczupem, albo jakims innym sosem, niekoniecznie pomidorowym.