Naleśniki z musem jabłkowym, bezą kokosowa i bita śmietaną

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Smaczny, niedrogi deser lub drugie danie

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 8 łyżek musu jabłkowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki mleka
  • 8 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • cukier
  • ¼ paczki wiórek kokosowych
  • 8 łyżek bitej śmietany( można ubić ½ szklanki śmietany kremówki mocno
  • schłodzonej z 2 łyżeczkami cukru lub użyć bitej śmietany gotowej w
  • sprayu )
  • 1 łyżka oliwy + trochę oliwy do natłuszczenia patelni

Z jajka, wody, mleka, mąki, 1 łyżki oliwy, proszku do pieczenia i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe . Rozgrzać dobrze natłuszczona oliwą patelnie średniej wielkości .Usmażyć 4 naleśniki . Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem i taką ilością cukru by był dostatecznie słodki . Na każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki musu . Składać naleśniki w kopertę ( zwijać w ruloniki –wg upodobania ). Zrobić bitą śmietanę. Ubić białko z 1 łyżeczką cukru na sztywną pianę i dodać do niej wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i nastawić na grzanie od góry . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Położyć na nim naleśniki . Na każdy nałożyć porcję piany z wiórkami kokosowymi . Piec ok. 8-9 minut tak by beza była złocista. Wyjąć . ( Jeśli chcemy podawać na zimno to poczekać aż naleśniki ostygną ). Na każdego naleśnika położyć porcję bitej śmietany . Udekorować owocami , wiórkami czekoladowymi, kandyzowaną skórką pomarańczową , polewą itp