Naleśniki z musem jabłkowym, bezą kokosowa i bita śmietaną
Smaczny, niedrogi deser lub drugie danie
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 jajko
- 1 białko
- 8 łyżek musu jabłkowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki mleka
- 8 łyżek mąki
- szczypta soli
- cukier
- ¼ paczki wiórek kokosowych
- 8 łyżek bitej śmietany( można ubić ½ szklanki śmietany kremówki mocno
- schłodzonej z 2 łyżeczkami cukru lub użyć bitej śmietany gotowej w
- sprayu )
- 1 łyżka oliwy + trochę oliwy do natłuszczenia patelni
Z jajka, wody, mleka, mąki, 1 łyżki oliwy, proszku do pieczenia i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe . Rozgrzać dobrze natłuszczona oliwą patelnie średniej wielkości .Usmażyć 4 naleśniki . Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem i taką ilością cukru by był dostatecznie słodki . Na każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki musu . Składać naleśniki w kopertę ( zwijać w ruloniki –wg upodobania ). Zrobić bitą śmietanę. Ubić białko z 1 łyżeczką cukru na sztywną pianę i dodać do niej wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i nastawić na grzanie od góry . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Położyć na nim naleśniki . Na każdy nałożyć porcję piany z wiórkami kokosowymi . Piec ok. 8-9 minut tak by beza była złocista. Wyjąć . ( Jeśli chcemy podawać na zimno to poczekać aż naleśniki ostygną ). Na każdego naleśnika położyć porcję bitej śmietany . Udekorować owocami , wiórkami czekoladowymi, kandyzowaną skórką pomarańczową , polewą itp