Naleśniki nadziewane gyros

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Czas : 1 godzina

Składniki :

6 naleśników
½ puszki kukurydzy
pierś z kurczaka
przyprawa Gyros
1 mała marchewka
½ pietruszki
kawałeczek selera
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 cebula zwykła
2 łyżeczki pikantnego ketchupu
2 łyżki oliwy + 2 do polania naleśników przed zapieczeniem
3 łyżki sera ( dobrze by było gdyby był grecki haloumi – nie miałam użyłam Chedara )
1 mały jogurt naturalny ( najlepiej grecki lub bałkański )
1 ogórek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz biały mielony

Pierś z kurczaka pokroić w bardzo małą kostkę ( wielkości 0,5 cm na 0,5 cm ) , posypać przyprawą Gros ( jakieś 3 łyżeczki ) , wymieszać i zostawić na 10 minut. W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebulę. Utrzeć na grubej tarce obraną marchew, pietruszkę i seler .W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć cebulę. Wrzucić mięso i smażyć dalej razem . Po 5 minutach dodać warzywa i dusić jeszcze przez 10 minut mieszając. Wrzucić kukurydzę. Doprawić przyprawą Gros, ketchupem. Rozłożyć farsz na naleśniki .Zwinąć .Ułożyć w foremce do zapiekania . Skropić pozostałą oliwą, posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się rozpuści i zapiecze ( ok. 20 minut )
Podawać z sosem tzatziki – obrany ogórek utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka i zmieszać z jogurtem . Dodać zmiażdżony i roztarty z solą czosnek . Doprawić mielonym białym pieprzem .