Naleśnikowy rolowaniec serowy
Nie lubię sztucznych barwników spożywczych, więc ciasto zabarwiłam sokiem z żurawiny.
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki pszennej pp (z pełnego przemiału)
- 2 szklanki mleka 0%
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 białka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta fruktozy
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej)
- ½ szklanki gazowanej wody mineralnej (opcjonalnie)
- 4 łyżki soku żurawinowego (bez cukru)
Farsz:
- 50 dkg chudego twarogu 3-krotnie mielonego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 2 białka
- 3 łyżki fruktozy
- 1 białko do smarowania naleśników
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki ciasta (oprócz soku) miksujemy ze sobą. Ciasto ma być dość rzadkie – w razie potrzeby dolewamy wody. Patelnię smarujemy oliwą i z połowy ciasta smażymy naleśniki. Do drugiej połowy wlewamy sok i dokładnie miksujemy. Smażymy resztę naleśników.
Farsz: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy fruktozę i miksujemy do momentu, aż cukier rozpuści się w białku. Ser wkładamy do miski, wlewamy jogurt i ciągle miksując dokładamy po łyżce ubitego białka. Białko do smarowania naleśników rozkłócimy widelcem.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę farszu i zwijamy ruloniki.
Foremkę do pieczenia (keksówkę) natłuszczamy oliwą z oliwek. Układamy pierwszą warstwę naleśników (kolorami na przemian). Każdy naleśnik smarujemy białkiem (najlepiej za pomocą pędzelka) z góry i boków. Następnie czynność powtarzamy, aż do wyczerpania naleśników.
Wkładamy foremkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 35 minut. Następnie delikatnie wykładamy „rolowańca” na deskę i podajemy pokrojonego w grube plastry (lub kawałki).
Smacznego!