Naleśnikowy rolowaniec serowy

30 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Nie lubię sztucznych barwników spożywczych, więc ciasto zabarwiłam sokiem z żurawiny.

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej pp (z pełnego przemiału)
  • 2 szklanki mleka 0%
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta fruktozy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej)
  • ½ szklanki gazowanej wody mineralnej (opcjonalnie)
  • 4 łyżki soku żurawinowego (bez cukru)

Farsz:

  • 50 dkg chudego twarogu 3-krotnie mielonego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • 2 białka
  • 3 łyżki fruktozy
  • 1 białko do smarowania naleśników
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia

file1264852793

Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki ciasta (oprócz soku) miksujemy ze sobą. Ciasto ma być dość rzadkie – w razie potrzeby dolewamy wody. Patelnię smarujemy oliwą i z połowy ciasta smażymy naleśniki. Do drugiej połowy wlewamy sok i dokładnie miksujemy. Smażymy resztę naleśników.

Farsz: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy fruktozę i miksujemy do momentu, aż cukier rozpuści się w białku. Ser wkładamy do miski, wlewamy jogurt i ciągle miksując dokładamy po łyżce ubitego białka. Białko do smarowania naleśników rozkłócimy widelcem.

Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę farszu i zwijamy ruloniki.

Foremkę do pieczenia (keksówkę) natłuszczamy oliwą z oliwek. Układamy pierwszą warstwę naleśników (kolorami na przemian). Każdy naleśnik smarujemy białkiem (najlepiej za pomocą pędzelka) z góry i boków. Następnie czynność powtarzamy, aż do wyczerpania naleśników.

Wkładamy foremkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 35 minut. Następnie delikatnie wykładamy „rolowańca” na deskę i podajemy pokrojonego w grube plastry (lub kawałki).

Smacznego!