1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 szklanka mąki (więcej/mniej to już według uznania )
1 – 2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na farsz:
1 kaczka (ok.2 kg)
2-3 łyżek miodu
olej sezamowy
2 pęczki szczypioru
sos Hoisin
sos śliwkowy
słodki sos sojowy
ogórek, sałata, pietruszka, por, zioła (do wyboru)
Przygotowanie:
Do wysokiej miski lub garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko, wodę, dodajemy mąkę oraz przyprawy – wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję smażymy średniej grubości placki na złoty kolor, najlepiej na niewielkiej ilości oleju. Kaczkę za pomocą pędzla zabejcować miodem i sosem sojowym, i powiesić na haku w suchym, zimnym miejscu na godzinę, aby skruszała. Następnie ponownie „pomalowac” kaczkę miodem i wywiesić na kolejne 7 godzin do skruszenia, w chłodnym miejscu. Tak skruszałą kaczkę, wstawić w żaroodpornym naczyniu do pieca i w temp.200 stopni, piec po 45 min. na każdym boku. Gotową kaczkę wyjąć z pieca, obedrzeć z chrupiącej skórki, pokroić w plasterki. Następnie kawałki kaczki polane sosem kłaść na naleśnika wraz z pokrojonymi zielonymi warzywami i ziołami. Pozawijać i podawać na ciepło.