Do głowy nikomu nie przychodzi, żeby dodać tę przyprawę do mięsa, a wspaniale podkręca smak

22 kwietnia 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Karkówka to świetny pomysł na smaczny rodzinny obiad oraz jako dodatek do chleba. Można ją nie tylko piec, ale też dusić, smażyć i gotować.  Szczególnie polecana jest do grillowania, przygotowania wędzonek, bitek, kotletów, gulaszu, ale też jako dodatek do pieczywa zamiast kupnej wędliny. Dodatek pewnej przyprawy doskonale podbija jej smak i powoduje prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Najlepiej kupować mięso ze sprawdzonego źródła pochodzące z polskiej hodowli. Dobrej jakości mięso wieprzowe wbrew obiegowej opinii zawiera też dobroczynne składniki dla zdrowia i liczne witaminy. Mięso wieprzowe jest bowiem dobrym źródłem witaminy B1, która jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie naszego układu nerwowego. Jest to szczególnie istotne w kryzysie emocjonalnych lub sytuacjach stresowych. Polecane jest również dla osób, które nadużywają alkoholu lub palą papierosy.

Schab na szybki obiad – 5 super przepisów!

Ponadto mięso takie zawiera również  witaminę B6, która z kolei odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, pracę mięśni i serca. Jedząc ten rodzaj mięsa dostarczamy do organizmu witaminę PP, która obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca. W wieprzowinie jest też dość sporo witaminy E. Zwana jest witaminą młodości, bo powstrzymuje procesy starzenia się. Wieprzowina jest doskonałym źródłem witamin D i K, które są ważnym elementem diety zwłaszcza w okresie rozwoju i wzrostu. Ich niedobór może niestety spowodować krzywicę i wady postawy. Biorąc pod uwagę te wszystkie argumenty postanowiłam przygotować na obiad smaczne mięso wieprzowe z dodatkiem dużej ilości cebuli i miksu przypraw orientalnych. Mięso udusiłam na patelni, a właściwie w dość dużym wygodnym rondlu, aby wszystkie składniki się połączyły i stworzyły niesamowity smak. Karkówka wyszła niebiańsko pyszna, rozpływała się w ustach, podałam do nie ziemniaki i mizerię.

Grillowana karkówka – przepisy

Nietypowy dodatek

Mam kilka sprawdzonych trików na pyszne, rozpływające się mięso: dodaję podczas duszenia szczyptę cynamonu, odrobinę cukru i kilka goździków. Taki miks powoduje, że mięso jest niesłychanie aromatyczne i pyszne. Doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem, ale też pasuje do ziemniaków nawet świeżej bagietki. Wystarczy po uduszeniu na bagietkę nałożyć uduszoną cebulkę i kawałki mięsa aby cieszyć się rozkosznym smakiem.

składniki:

70 dag karkówki z dobrej hodowli

4 cebule

sos balsamiczny 2 łyżki

kilka gałązek świeżego tymianku

smalec

porządna szczypta cukru i cynamonu

kilka goździków

pieprz, sól kmin rzymski

przygotowanie:

Na patelni lub w rondlu rozgrzać smalec, dodać pokrojone w grube plastry mięso z karkówki. Obsmażyć z obu stron, polać mięso sosem balsamicznym, dodać pokrojoną w piórka cebulę, przyprawy, podlać odrobiną bulionu lub wodą i dusić pod przykryciem do miękkości, krótko przed wyjęciem mięsa dodać tymianek i chwilę razem dusić.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...