To ciasto zawsze robię dla gości – nie trzeba go piec, bez jajek i bez mąki a znika w 10 minut

5 maja 2024, dodał: Katarzyna Lewandowska

Rewelacyjne ciasto bez pieczenia, które powstaje z masy z kaszy manny, kakao, masła i mleka. Leciutkie i puszyste jak chmurka, nie ma osoby, która nie uwielbia tego ciasta. Zawsze piekę je dla gości w domu lub na działce – szczególnie, że tam nie posiadam piekarnika. Ciasto jest przekładane zwykłymi herbatnikami, masa z kaszy manny smakuje jak czekoladowy krem, ale jest bardzo smaczna, zdrowa i do tego tania. Ciasto nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy do dużego garnka wsypać składniki, porządnie wymieszać a po zabulgotaniu gorącą masę wylać na herbatniki. Kluczem do sukcesu jest też polewa czekoladowa, którą posypujemy koniecznie wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

ciasto z kaszy manny

Kakao, które jest głównym składnikiem ciasta jest bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza flawonoidy, które mają potencjał przeciwdziałania stresowi oksydacyjnemu w organizmie. Badania sugerują, że regularne spożywanie kakao może korzystnie wpływać na zdrowie serca i obniżać ciśnienie krwi. Z kolei kasza manna posiada również wiele cennych składników mineralnych i witamin chociażby te  z grupy B, a także jod. Pierwiastek ten odpowiedzialny jest przede wszystkim za prawidłową pracę gruczołu tarczowego, gdzie wchodzi w skład hormonów tarczycy. Odpowiednie zasoby diety w jod przyczyniają się do prawidłowego rozwoju oraz pracy mózgu, a także nerek i serca. Ciasto można wzbogacić dodając do niego np. rodzynki lub żurawinę, ja osobiście lubię wersję bez tych dodatków.

ciasto bez pieczenia

składniki na ciasto na średnią blachę:

 

1 l mleka,

3/4 szklanki cukru

kostka masła

1 szklanka kaszy manny,

2 łyżki kakao,

cukier waniliowy,

2 paczki herbatników,

2 łyżki wiórków kokosowych,

ulubiony aromat do ciast np: rumowy

polewa czekoladowa (z 4 łyżek mleka, łyżki cukru, łyżki kakao i reszty masła)

przygotowanie:

Do dużego garnka wlewam mleko, dodaję prawie całą kostkę masła (łyżkę zostawiam na polewę), mieszam, dodaję kaszę mannę, cukier, kakao, aromat, cukier waniliowy. Mieszam, aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Na średnią blachę wykładam herbatniki, zalewam gorącą masą, ponownie wykładam herbatniki i zalewam masą gorącą i na sam wierzch ponownie wykładam herbatniki, które już polewam polewą czekoladową. Ciasto składa się więc z 3 warstw herbatników: na samym dole, w środku i na samym wierzchu.

Na koniec robię polewę z czterech łyżek mleka, reszty masła i łyżki kakao. Jeśli nie macie mleka może być woda dodana do polewy. Polewę gotuję, aż cukier się rozpuści i taką gorącą masą zalewam wierzch ciasta, posypuję wiórkami i wstawiam do chłodnego miejsca na godzinkę. Po tym czasie ciasto można już jeść, ale jeszcze lepsze jest na drugi a nawet trzeci dzień.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...