Kiedy zgłodnieję gotuję mój ulubiony makaron z ricottą i cukinią

23 kwietnia 2024, dodał: Redakcja

Szybki makaron na wiosenne dni, ale w zasadzie to danie można przygotowywać przez cały rok. Po prostu ugotuj swój ulubiony rodzaj makaronu, dodaj podsmażona cukinię, ricottę, podawaj z ulubionymi ziołami i przyprawami. Potrawę można wzbogacić dodając do smażonej cukinii cebulę, pieczarki (albo leśne grzyby) oraz suszone pomidory a na koniec smakosze serowych smaków mogą danie posypać parmezanem.

Makaron z ricottą i cukinią

składniki:

ulubiony makaron np: wstążki lub farfelle 200 gram

duża cukinia

ricotta

cytryna

czosnek

oliwa z oliwek

opcjonalnie: pieczarki i pomidory suszone, parmezan

 

Gotujemy makaron al dente. W dużym rondlu przygotowujemy cukinię:  kroimy w grubą kostkę i podsmażamy ją, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem. Dodajemy makaron, mieszamy, dodajemy ricottę i sok z cytryny, ulubione zioła. Jeśli chcemy wzbogacić smak możemy do podsmażanej cukinii dodać pieczarki oraz pokrojone suszone pomidory i parmezan.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz