Robimy naleśniki! Oto kilka rad naszych kulinarnych ekspertów: jak zrobić dobre ciasto na naleśniki lub ciasto takie, żeby naleśniki wyszły cieniutkie. Podajemy też przepisy na smaczne farsze do naleśników! Macie swoje sprawdzone przepisy? Dodajcie je w komentarzach! Wyłonimy Mistrza Naleśników!
Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :
- na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
- 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
- na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
- ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
- na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
- najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
- inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników. Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki
- jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
- patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
- takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.
- Ciasto naleśnikowe można rozrzedzać wodą gazowaną, piwem (jeśli mają być wytrawne), szampanem lub zwykłą wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Do ciasta można dodać odrobinę whisky – wtedy będzie chrupiące i delikatne w smaku.
- Tłuszcz np: masło klarowane można też dodać do ciasta np: na 8 porcji łyżkę masła, wtedy nie należy smażyć na tłuszczu.
Przepis na dobre ciasto naleśnikowe TUTAJ
Zobacz nasze przepisy na naleśniki kliknij w przepis:
Naleśniki z farszem pieczarkowym
Naleśniki ze szpinakiem i sałatką
Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym
Naleśniki brzoskwiniowe z białym serem
Naleśniki kakaowe z serem i owocami
Naleśniki z musem jabłkowym, bezą kokosową i bitą śmietaną
Naleśniki z jabłkami i rodzynkami
Naleśniki z białym serem i dżemem
Naleśniki z kapustą i grzybami
Naleśniki z serem i truskawkami
Naleśniki pikantne z warzywami
Naleśniki z miodem i orzechami
Naleśniki z bananem i bitą śmietaną
Naleśniki z polędwicą i suszonymi pomidorami
Naleśniki ze szpinakiem i jajkami na twardo
Crespelle z boczniakami i serem feta
Naleśniki z sosem truskawkowym
Naleśniki waniliowo-truskawkowe
Naleśniki indyjskie z fasolką mung
Naleśniki z orzechami w sosie winnym
Panierowane naleśniki z indykiem
Farsze do naleśników:
Farsz meksykański
- mięso mielone wieprzowo-wołowe
- szklanka czerwonej fasoli lub puszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- papryka chili
- sok z cytryny
- przecier pomidorowy
- oliwa
- starty żółty ser
- natka pietruszki
Fasolę ugotować (jeśli jest z puszki należy odcedzić sos). Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać mięso oraz przyprawy, czosnek, papryczkę oraz fasolę. Dodać łyżkę octu balsamicznego lub soku z cytryny. Na koniec dodać sos pomidorowy: przecier pomidorowy wylewamy na patelnie, dodajemy sól, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, 2łyżki oliwy, dusimy 5-10 minut aż trochę zgęstnieje.
Nałożyć farsz na naleśniki, zalać sosem pomidorowym, posypać żółtym serem i zapiec w gorącym piekarniku. Na sam koniec posypać natką pietruszki.
Z rokpolem, rukolą i orzechami
- 1 opakowanie rukoli
- 20 dag sera rokpol
- garść łuskanych orzechów włoskich
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
Rukolę umytą porwać na kawałki, ser pokruszyć, orzechy posiekać. Na gorące naleśniki położyć ser, rukolę i orzechy, zawijać w rulonik. Skropić naleśniki sosem zrobionym z octu, miodu i oliwy utartego jednolicie.
Farsz z szynką i suszonymi pomidorami
- Farsz z szynką i suszonymi pomidorami
- suszone pomidory w oleju
- 6 plasterków szynki tradycyjnej
- listki bazylii
- ser mozzarella
- czosnek, cebula
Pokroić szynkę w cieniutkie plasterki, pomidory lekko rozgnieść widelcem i podsmażyć z czosnkiem i cebulą, dodać do szynki i nakładać na naleśniki, Dodać ser mozzarella pokrojony w plasterki. Teraz należy krótko zapiec w piekarniku.
Zobacz również:
Omlet w roli głównej
Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?
Przepisy na grzańce i grogi
Staropolskie nalewki babuni – przepis
Super pomysły!
Niby fajny przepis, ale gdybym sama była w stanie je robić szybko, gdyby to nie zajmowało tyle czasu, ale no niestety nie mam aż tyle czasu, dlatego tak często zamawiam Oni według mnie mają najlepszy catering.
mam fajny przepis na naleśniki migdałowe:
składniki:
1/8 litra mleka, jajko, 5 dag mąki, łyżka migdałów, sól, 2 pomarańcze, 2 grejfruty, łyżka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, olej, cukier puder, pistacje, migdały do dekoracji
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zemleć. Mleko wlać do garnka, wbić jajo, wsypać mąkę, zmielone migdały i szczyptę soli. Całość wymieszać lub zmiksować na gładkie ciasto. Pomarańcze i grejfruty obrać i oczyścić z błonek. Miąższ delikatnie wydrążyć. Sok z pomarańczy zachować, połączyć z miodem i sokiem z cytryny. Z ciasta usmażyć 6 naleśników, przełożyć na talerze, dokładać cząstki owoców, posypać cukrem pudrem i dekoracją z bakalii.Podawać oddzielnie z sosem: PYSZNOŚCI!
Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym
Idealne dla męża, któremu znudziły się kotlety.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
3/4 szklanki maki tortowej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju
2 jajka
szczypta soli
Farsz:
1 pierś z kurczaka
po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
1 duża cebula
czosnek
sól i pieprz
oliwa
rozmaryn, oregano, chili, sok z cytryny, pieprz ziołowy
starty żółty ser
majonez i śmietana.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki. Marynuję w oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, rozmarynu i oregano. Można dodać chili. Odstawiam na pół godziny. Papryki kroję w kostkę,cebulę w piórka. Na patelni obsmażam kurczaka, po czym dorzucam do niego cebulę i paprykę. Całość smażę kilka minut. Dodaję rozgnieciony czosnek i ewentualnie jeszcze doprawiam.
Sos czosnkowy: śmietanę mieszam z łyżką majonezu, dodaję trochę soku z cytryny, 2 rozgniecione ząbki czosnku i pieprz ziołowy.
Na każdy naleśnik kładę trochę farszu, posypuję żółtym serem i zawijam. Gotowe naleśniki można zapiec w piekarniku lub obsmażyć.
Ciasto:
15 dkg mąki ryżowej
223 dkg mąki pszennej
7,5 dkg mąki ziemniaczanej
6 szklanek letniej wody
¾ łyżeczki curry
½ łyżeczki sody oczyszczanej
15 dkg mleczka kokosowego
Farsz:
1/3 szklanki ugotowanej fasoli
½ szklanki mielonego ugotowanego mięsa
½ szklanki pokrojonych, ugotowanych odwłoków krewetek
1/3 szklanki kiełków soi
2 drobniutko pokrojone w kostkę cebule
6 pokrojonych drobniutko ząbków czosnku
natka pietruszki
kilka posiekanych listków mięty – opcjonalnie
1 łyżeczka oleju
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić mieszając, dodać krewetki i mięso, dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnie z nie przywierającą powłoką, dodać kilka kropki oleju. Na tak przygotowaną, nagrzaną patelnie wylać cieniutką warstwę ciasta naleśnikowego, posypać posiekaną nożem fasolą, smażyć około 30 sekund i ma połowie powierzchnię rozłożyć przygotowany wcześniej farsz, smażyć 2 minuty, posypać kiełkami i zieleniną, złożyć na połowę i podawać.
Znalazłam taki przepis na naleśniki z farszem z kaszy gryczane: gotujemy kaszę gryczaną następnie myjemy pieczarki. Należy je pokroić lub zetrzeć na tarce jak kto woli. Kaszę należy zgnieść i dodać do niej podsmażone na patelni starte bądź pokrojone pieczarki i cebulkę. Na koniec do tego farszu czyli kaszy pieczarek i cebulki dodać żółtko jajka żeby farsz się skleił i na koniec posolić popieprzyć do smaku.
uwielbiam naleśniki! Bardzo często jemy z mężem zamiast np. ciasta, najczęściej smażę na masełku, do tego konfitury. Ale mam tez sposób na szybki deser z bananem: smażę banana na masełku z dodatkiem soku z cytryny, wcześniej obtaczam go w brązowym cukrze, potem smaże naleśniki, zawijam banana w naleśnika, polewam odrobiną sosu czekoladowego lub ajerkoniakiem PYCHA!!
…a dupa rośnie…