Różne przepisy na naleśniki i farsze

2 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Robimy naleśniki! Oto kilka rad naszych kulinarnych ekspertów: jak zrobić dobre ciasto na naleśniki lub ciasto takie, żeby naleśniki wyszły cieniutkie. Podajemy też przepisy na smaczne farsze do naleśników! Macie swoje sprawdzone przepisy? Dodajcie je w komentarzach! Wyłonimy Mistrza Naleśników!

naleśniki

 

Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :

  • na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
  • 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
  • na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
  • ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
  • na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
  • najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
  • inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników. Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki
  • jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
  • patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
  • takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.
  • Ciasto naleśnikowe można rozrzedzać wodą gazowaną, piwem (jeśli mają być wytrawne), szampanem lub zwykłą wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Do ciasta można dodać odrobinę whisky – wtedy będzie chrupiące i delikatne w smaku.
  • Tłuszcz np: masło klarowane można też dodać do ciasta np: na 8 porcji łyżkę masła, wtedy nie należy smażyć na tłuszczu.

Przepis na dobre ciasto naleśnikowe TUTAJ

idealne ciasto naleśnikowe

 

Zobacz nasze przepisy na naleśniki kliknij w przepis:

 

Naleśniki z farszem pieczarkowym

Naleśniki bananowe

Naleśniki ze szpinakiem i sałatką

Naleśniki wegetariańskie

Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki francuskie

Naleśniki brzoskwiniowe z białym serem

Naleśniki kakaowe z serem i owocami

Naleśniki z serem i malinami

Naleśniki nadziewane gyros

Naleśniki z musem jabłkowym, bezą kokosową i bitą śmietaną

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Naleśniki z pieczarkami

Słodkie kokiety

Naleśniki z białym serem i dżemem

Naleśniki z kapustą i grzybami

Naleśniki z wędzonym łososiem

Naleśniki Suzettez z brandy

Naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki z parówką i serem

Krokiety z kapustą i grzybami

Rolowaniec serowy

Naleśniki pikantne z warzywami

Naleśniki z musem jabłkowym

Naleśniki na maślance

Naleśnikowe trójkąty

Naleśniki z miodem i orzechami

Naleśniki z pikantnym farszem

Naleśniki na ostro

Naleśniki z bananem i bitą śmietaną

Naleśniki bananowe

Naleśniki z polędwicą i suszonymi pomidorami

Naleśniki z kawiorem

Naleśniki po pekińsku

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z mięsem

Naleśniki ze szpinakiem i jajkami na twardo

Naleśniki z liczi

Crespelle z boczniakami i serem feta

Razowe naleśniki z mięsem

Naleśniki z sosem truskawkowym

Naleśniki waniliowo-truskawkowe

Naleśniki indyjskie z fasolką mung

Naleśniki orkiszowe z awokado

Naleśniki z orzechami w sosie winnym

Panierowane naleśniki z indykiem

Naleśniki z soczewicą

Zielone naleśniki

Naleśniki z ruskim farszem

naleśniki z serem i truskawkami

Farsze do naleśników:

Farsz meksykański

farsz do naleśników

 

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • szklanka czerwonej fasoli lub puszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • papryka chili
  • sok z cytryny
  • przecier pomidorowy
  • oliwa
  • starty  żółty ser
  • natka pietruszki

Fasolę ugotować (jeśli jest z puszki należy odcedzić sos). Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać mięso oraz  przyprawy, czosnek, papryczkę oraz fasolę. Dodać łyżkę octu balsamicznego lub soku z cytryny. Na koniec dodać sos pomidorowy: przecier pomidorowy wylewamy na patelnie, dodajemy sól, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, 2łyżki oliwy, dusimy 5-10 minut aż trochę zgęstnieje.

Nałożyć farsz na naleśniki, zalać sosem pomidorowym, posypać żółtym serem i zapiec w gorącym piekarniku. Na sam koniec posypać natką pietruszki.

Z rokpolem, rukolą i orzechami

naleśniki z rukolą

  • 1 opakowanie rukoli
  • 20 dag sera rokpol
  • garść łuskanych orzechów włoskich

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Rukolę umytą porwać na kawałki, ser pokruszyć, orzechy posiekać. Na gorące naleśniki położyć ser, rukolę i orzechy, zawijać w rulonik. Skropić naleśniki sosem zrobionym z octu, miodu i oliwy utartego jednolicie.

Farsz z szynką i suszonymi pomidorami

naleśniki z szynką

  • Farsz z szynką i suszonymi pomidorami
  • suszone pomidory w oleju
  • 6 plasterków szynki tradycyjnej
  • listki bazylii
  • ser mozzarella
  • czosnek, cebula

Pokroić szynkę w cieniutkie plasterki, pomidory lekko rozgnieść widelcem i podsmażyć z czosnkiem i cebulą, dodać do szynki i nakładać na naleśniki, Dodać ser mozzarella pokrojony w plasterki. Teraz należy  krótko zapiec w piekarniku.

 

Zobacz również:

  1. Omlet w roli głównej

  2. Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?

  3. Przepisy na grzańce i grogi

  4. Staropolskie nalewki babuni – przepis

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

18 komentarzy do Różne przepisy na naleśniki i farsze

  1. avatar Pinia pisze:

    nalesniki z cykorią to mój ostatni wynalzek:

    – usmażyć naleśniki, potrzebna jest cykoria – tyle ile naleśników, musi być dość mała, plasterki szynki, tarty żółty lub pleśniowy ser, oliwa i ocet. Cykorię wrzucać na osoloną wrzącą wodę lekko zakwaszoną octem i gotować kilka minut, aż będzie miękka. Odcedzić. Na każdy naleśnik nakładać plasterek wędliny, na niego cykorię, posypać serem. Zwijać w rulon i kłaść na folii aluminiowej posmarowanej oliwa, zapiekać w piekarniku około 20 minut.

  2. avatar cocochanelle pisze:

    Najlepsze są naleśniki z serem i rodzynkami na koniec jeszcze raz zapiekane w piekarniku :-) palce lizać…

  3. avatar Kolorowapani pisze:

    Już mogę Wam powiedzieć teraz, bo wypróbowałam sporo przepisów, że najlepszy farsz (zaczynam ranking od najpyszniejszego), który zawsze wyjdzie to:

    – pory, szynka, ser pleśniowy
    – szynka, pomidory suszone, mozzarella
    – tradycyjny: kapusta z grzybami
    – pieczarkowy
    – ruskie farsz też niezły
    aha do tego sos grzybowy pychota
    !

  4. avatar jffvhjyfu pisze:

    git.

  5. avatar Kolorowapani pisze:

    Ostatnio czytałam o naleśnikach cebulowych, chyba je zrobię:

    farsz: 4 cebule, 2 łyżki masła, żółtko, 2 łyżki tartej bułki, 3 łyżki tartego żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołową. Cebulki usmażyć na maśle, dodać tarty ser, bułkę, żółtko, farszem napełniać naleśniki i podsmażyć je z obu stron na rumiano na maśle lub oleju.

  6. avatar Mała 40 pisze:

    najbardziej lubię farsze warzywne, znam też fajny farsz pomidorowy z cebulką. Pomidory sparzam i obieram ze skórki, smażę wraz z cebula na patelni, sos odlewam, dodaje oregano, sól, pieprz, smażę cienkie nalesniki a na koniec posypuję startym żółtym serkiem. Zapiekam w piekarniku i pychota!

  7. avatar ewunia1213 pisze:

    Dla mnie naleśniki to tylko na słodko. Ostatnio najbardziej smakują mi z twarożkiem i konfiturami. Przypominają mi obiadki u mojej babci.

  8. avatar pinkmause pisze:

    Naleśniki z serem feta i szpinakiem.
    Moje ulubione. Idealne zarówno na ciepło jak i zimno. Dobrze doprawione, ciekawe w smaku. Jeśli dopiero zamierzacie przekonać się do szpinaku to w takim połączeniu powinien Wam posmakować. Słony ser feta fajnie dopełnia smak szpinaku, a całość podkreśla grubo zmielony pieprz.
    Składniki:
    Ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka maki
    1,5 szklanki mleka
    3 łyżki oleju
    2 jajka
    szczypta soli
    Farsz:
    500 g szpinaku
    ok. 300 g sera feta
    sól i pieprz (pieprz grubo mielony).

    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki na ciasto (oprócz białek) umieszczam w misce i mieszam mikserem na gładko. Z białek ubijam pianę i dodaję do masy. Na dobrze rozgrzana patelnię wlewam porcję ciasta (niecałą łyżkę stołową). Smażę na średnim ogniu, obracam i jeszcze chwilkę smażę. Na patelni podsmażam szpinak, jeśli to szpinak mrożony to kładę na patelni gdzie się spokojnie rozpuści, nadmiar wody wytopi i wtedy podgrzewam. Doprawiam solą i pieprzem. Ser feta kroję na mniejsze kawałki, dodaję do szpinaku i mieszam. Na każdy naleśnik kładę farsz i zwijam. Jeśli trzeba to naleśniki lekko podsmażam aby były gorące lub podgrzewam.

  9. avatar Kizia Mizia pisze:

    Polecam sieć lokali Manekin – ostatnio jadłam w Toruniu super naleśniki: zapiekane pod beszamelem nalesniki ze szpinakiem i serem feta, potem jedliśmy naleśniki z szynką, porem i serem pleśniowym, naleśniki ze szparagami i mozarellą i szynką, naleśniki ala lazzania, naleśniki z suszonymi pomidorami i szynką i mozzarellą, naleśniki po kesykańsku, serwują też na słodko np. z bananem i czekoladą

  10. avatar jula pisze:

    ta strona jest to co szukałam tyle porad , znakomitych przepisów . Z tej strony napewno skożystam .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak wykorzystać sok po kiszonych og…
Woda po ogórkach kiszonych można wykorzystać do zup, sosów i mięs. Można...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wiadomo, że aby szybko urosły w tunelu foliowym czy szklarni, są faszerowane chemią...
Podwyżki opłat sanatoryjnych
Co to za opłaty, 200-300 zł za kilkanaście dni wczasów? Często nie jeżdżą...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Już widzę, jak dziadkowie w kurnych chatkach na wsi inwestują w panele... Zostawią...