Różne przepisy na naleśniki i farsze
Robimy naleśniki! Oto kilka rad naszych kulinarnych ekspertów: jak zrobić dobre ciasto na naleśniki lub ciasto takie, żeby naleśniki wyszły cieniutkie. Podajemy też przepisy na smaczne farsze do naleśników! Macie swoje sprawdzone przepisy? Dodajcie je w komentarzach! Wyłonimy Mistrza Naleśników!
Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :
- na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
- 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
- na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
- ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
- na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
- najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
- inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników. Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki
- jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
- patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
- takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.
- Ciasto naleśnikowe można rozrzedzać wodą gazowaną, piwem (jeśli mają być wytrawne), szampanem lub zwykłą wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Do ciasta można dodać odrobinę whisky – wtedy będzie chrupiące i delikatne w smaku.
- Tłuszcz np: masło klarowane można też dodać do ciasta np: na 8 porcji łyżkę masła, wtedy nie należy smażyć na tłuszczu.
Przepis na dobre ciasto naleśnikowe TUTAJ
Zobacz nasze przepisy na naleśniki kliknij w przepis:
Naleśniki z farszem pieczarkowym
Naleśniki ze szpinakiem i sałatką
Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym
Naleśniki brzoskwiniowe z białym serem
Naleśniki kakaowe z serem i owocami
Naleśniki z musem jabłkowym, bezą kokosową i bitą śmietaną
Naleśniki z jabłkami i rodzynkami
Naleśniki z białym serem i dżemem
Naleśniki z kapustą i grzybami
Naleśniki z serem i truskawkami
Naleśniki pikantne z warzywami
Naleśniki z miodem i orzechami
Naleśniki z bananem i bitą śmietaną
Naleśniki z polędwicą i suszonymi pomidorami
Naleśniki ze szpinakiem i jajkami na twardo
Crespelle z boczniakami i serem feta
Naleśniki z sosem truskawkowym
Naleśniki waniliowo-truskawkowe
Naleśniki indyjskie z fasolką mung
Naleśniki z orzechami w sosie winnym
Panierowane naleśniki z indykiem
Farsze do naleśników:
Farsz meksykański
- mięso mielone wieprzowo-wołowe
- szklanka czerwonej fasoli lub puszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- papryka chili
- sok z cytryny
- przecier pomidorowy
- oliwa
- starty żółty ser
- natka pietruszki
Fasolę ugotować (jeśli jest z puszki należy odcedzić sos). Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać mięso oraz przyprawy, czosnek, papryczkę oraz fasolę. Dodać łyżkę octu balsamicznego lub soku z cytryny. Na koniec dodać sos pomidorowy: przecier pomidorowy wylewamy na patelnie, dodajemy sól, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, 2łyżki oliwy, dusimy 5-10 minut aż trochę zgęstnieje.
Nałożyć farsz na naleśniki, zalać sosem pomidorowym, posypać żółtym serem i zapiec w gorącym piekarniku. Na sam koniec posypać natką pietruszki.
Z rokpolem, rukolą i orzechami
- 1 opakowanie rukoli
- 20 dag sera rokpol
- garść łuskanych orzechów włoskich
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
Rukolę umytą porwać na kawałki, ser pokruszyć, orzechy posiekać. Na gorące naleśniki położyć ser, rukolę i orzechy, zawijać w rulonik. Skropić naleśniki sosem zrobionym z octu, miodu i oliwy utartego jednolicie.
Farsz z szynką i suszonymi pomidorami
- Farsz z szynką i suszonymi pomidorami
- suszone pomidory w oleju
- 6 plasterków szynki tradycyjnej
- listki bazylii
- ser mozzarella
- czosnek, cebula
Pokroić szynkę w cieniutkie plasterki, pomidory lekko rozgnieść widelcem i podsmażyć z czosnkiem i cebulą, dodać do szynki i nakładać na naleśniki, Dodać ser mozzarella pokrojony w plasterki. Teraz należy krótko zapiec w piekarniku.
Zobacz również:
-
Omlet w roli głównej
-
Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?
-
Przepisy na grzańce i grogi
-
Staropolskie nalewki babuni – przepis