Różne przepisy na naleśniki i farsze

17 maja 2017, dodał: Redakcja

Robimy naleśniki! Oto kilka rad naszych kulinarnych ekspertów: jak zrobić dobre ciasto na naleśniki lub ciasto takie, żeby naleśniki wyszły cieniutkie. Podajemy też przepisy na smaczne farsze do naleśników! Macie swoje sprawdzone przepisy? Dodajcie je w komentarzach! Wyłonimy Mistrza Naleśników!

 

Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :

  • na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
  • 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
  • na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
  • ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
  • na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
  • najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
  • inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników. Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki
  • jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
  • patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
  • takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.
  • najlepszym tłuszczem do smażenia naleśników są oleje w sprayu np: kokosowy, rzepakowy, masło klarowane np firmy Euro-Goal

Przepis na dobre ciasto naleśnikowe TUTAJ

 

Zobacz nasze przepisy na naleśniki kliknij w przepis:

 

Naleśniki z farszem pieczarkowym

Naleśniki bananowe

Naleśniki ze szpinakiem i sałatką

Naleśniki wegetariańskie

Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki francuskie

Naleśniki brzoskwiniowe z białym serem

Naleśniki kakaowe z serem i owocami

Naleśniki z serem i malinami

Naleśniki nadziewane gyros

Naleśniki z musem jabłkowym, bezą kokosową i bitą śmietaną

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Naleśniki z pieczarkami

Słodkie kokiety

Naleśniki z białym serem i dżemem

Naleśniki z kapustą i grzybami

Naleśniki z wędzonym łososiem

Naleśniki Suzettez z brandy

Naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki z parówką i serem

Krokiety z kapustą i grzybami

Rolowaniec serowy

Naleśniki pikantne z warzywami

Naleśniki z musem jabłkowym

Naleśniki na maślance

Naleśnikowe trójkąty

Naleśniki z miodem i orzechami

Naleśniki z pikantnym farszem

Naleśniki na ostro

Naleśniki z bananem i bitą śmietaną

Naleśniki bananowe

Naleśniki z polędwicą i suszonymi pomidorami

Naleśniki z kawiorem

Naleśniki po pekińsku

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z mięsem

Naleśniki ze szpinakiem i jajkami na twardo

Naleśniki z liczi

Crespelle z boczniakami i serem feta

Razowe naleśniki z mięsem

Naleśniki z sosem truskawkowym

Naleśniki waniliowo-truskawkowe

Naleśniki indyjskie z fasolką mung

Naleśniki orkiszowe z awokado

Naleśniki z orzechami w sosie winnym

Panierowane naleśniki z indykiem

Naleśniki z soczewicą

 

Zielone naleśniki

Naleśniki z ruskim farszem

Farsze do naleśników:

Farsz meksykański

 

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • szklanka czerwonej fasoli lub puszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • papryka chili
  • sok z cytryny
  • przecier pomidorowy
  • oliwa
  • starty  żółty ser
  • natka pietruszki

Fasolę ugotować (jeśli jest z puszki należy odcedzić sos). Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać mięso oraz  przyprawy, czosnek, papryczkę oraz fasolę. Dodać łyżkę octu balsamicznego lub soku z cytryny. Na koniec dodać sos pomidorowy: przecier pomidorowy wylewamy na patelnie, dodajemy sól, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, 2łyżki oliwy, dusimy 5-10 minut aż trochę zgęstnieje.

Nałożyć farsz na naleśniki, zalać sosem pomidorowym, posypać żółtym serem i zapiec w gorącym piekarniku. Na sam koniec posypać natką pietruszki.

Z rokpolem, rukolą i orzechami

  • 1 opakowanie rukoli
  • 20 dag sera rokpol
  • garść łuskanych orzechów włoskich

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Rukolę umytą porwać na kawałki, ser pokruszyć, orzechy posiekać. Na gorące naleśniki położyć ser, rukolę i orzechy, zawijać w rulonik. Skropić naleśniki sosem zrobionym z octu, miodu i oliwy utartego jednolicie.

Farsz z szynką i suszonymi pomidorami

  • Farsz z szynką i suszonymi pomidorami
  • suszone pomidory w oleju
  • 6 plasterków szynki tradycyjnej
  • listki bazylii
  • ser mozzarella
  • czosnek, cebula

Pokroić szynkę w cieniutkie plasterki, pomidory lekko rozgnieść widelcem i podsmażyć z czosnkiem i cebulą, dodać do szynki i nakładać na naleśniki, Dodać ser mozzarella pokrojony w plasterki. Teraz należy  krótko zapiec w piekarniku.

 

Zobacz również:

  1. Omlet w roli głównej
  2. Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?
  3. Przepisy na grzańce i grogi
  4. Staropolskie nalewki babuni – przepis

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

16 komentarzy do Różne przepisy na naleśniki i farsze

  1. avatar Kacha napisał(a):

    mam fajny przepis na naleśniki migdałowe:

    składniki:
    1/8 litra mleka, jajko, 5 dag mąki, łyżka migdałów, sól, 2 pomarańcze, 2 grejfruty, łyżka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, olej, cukier puder, pistacje, migdały do dekoracji

    Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zemleć. Mleko wlać do garnka, wbić jajo, wsypać mąkę, zmielone migdały i szczyptę soli. Całość wymieszać lub zmiksować na gładkie ciasto. Pomarańcze i grejfruty obrać i oczyścić z błonek. Miąższ delikatnie wydrążyć. Sok z pomarańczy zachować, połączyć z miodem i sokiem z cytryny. Z ciasta usmażyć 6 naleśników, przełożyć na talerze, dokładać cząstki owoców, posypać cukrem pudrem i dekoracją z bakalii.Podawać oddzielnie z sosem: PYSZNOŚCI!

  2. avatar pinkmause napisał(a):

    Naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym
    Idealne dla męża, któremu znudziły się kotlety.

    Składniki:
    Ciasto naleśnikowe:
    3/4 szklanki maki tortowej
    1/4 szklanki mąki kukurydzianej
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki oleju
    2 jajka
    szczypta soli
    Farsz:
    1 pierś z kurczaka
    po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
    1 duża cebula
    czosnek
    sól i pieprz
    oliwa
    rozmaryn, oregano, chili, sok z cytryny, pieprz ziołowy
    starty żółty ser
    majonez i śmietana.

    Przygotowanie:
    Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki. Marynuję w oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, rozmarynu i oregano. Można dodać chili. Odstawiam na pół godziny. Papryki kroję w kostkę,cebulę w piórka. Na patelni obsmażam kurczaka, po czym dorzucam do niego cebulę i paprykę. Całość smażę kilka minut. Dodaję rozgnieciony czosnek i ewentualnie jeszcze doprawiam.
    Sos czosnkowy: śmietanę mieszam z łyżką majonezu, dodaję trochę soku z cytryny, 2 rozgniecione ząbki czosnku i pieprz ziołowy.
    Na każdy naleśnik kładę trochę farszu, posypuję żółtym serem i zawijam. Gotowe naleśniki można zapiec w piekarniku lub obsmażyć.

  3. avatar Naleśniki po tajsku napisał(a):

    Ciasto:

    15 dkg mąki ryżowej
    223 dkg mąki pszennej
    7,5 dkg mąki ziemniaczanej
    6 szklanek letniej wody
    ¾ łyżeczki curry
    ½ łyżeczki sody oczyszczanej
    15 dkg mleczka kokosowego

    Farsz:

    1/3 szklanki ugotowanej fasoli
    ½ szklanki mielonego ugotowanego mięsa
    ½ szklanki pokrojonych, ugotowanych odwłoków krewetek
    1/3 szklanki kiełków soi
    2 drobniutko pokrojone w kostkę cebule
    6 pokrojonych drobniutko ząbków czosnku
    natka pietruszki
    kilka posiekanych listków mięty – opcjonalnie
    1 łyżeczka oleju

    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić mieszając, dodać krewetki i mięso, dokładnie wymieszać.
    Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnie z nie przywierającą powłoką, dodać kilka kropki oleju. Na tak przygotowaną, nagrzaną patelnie wylać cieniutką warstwę ciasta naleśnikowego, posypać posiekaną nożem fasolą, smażyć około 30 sekund i ma połowie powierzchnię rozłożyć przygotowany wcześniej farsz, smażyć 2 minuty, posypać kiełkami i zieleniną, złożyć na połowę i podawać.

  4. avatar Kolorowapani napisał(a):

    Znalazłam taki przepis na naleśniki z farszem z kaszy gryczane: gotujemy kaszę gryczaną następnie myjemy pieczarki. Należy je pokroić lub zetrzeć na tarce jak kto woli. Kaszę należy zgnieść i dodać do niej podsmażone na patelni starte bądź pokrojone pieczarki i cebulkę. Na koniec do tego farszu czyli kaszy pieczarek i cebulki dodać żółtko jajka żeby farsz się skleił i na koniec posolić popieprzyć do smaku.

  5. avatar Gość napisał(a):

    uwielbiam naleśniki! Bardzo często jemy z mężem zamiast np. ciasta, najczęściej smażę na masełku, do tego konfitury. Ale mam tez sposób na szybki deser z bananem: smażę banana na masełku z dodatkiem soku z cytryny, wcześniej obtaczam go w brązowym cukrze, potem smaże naleśniki, zawijam banana w naleśnika, polewam odrobiną sosu czekoladowego lub ajerkoniakiem PYCHA!!

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Kozaki za kolano VICES
Modne obuwie na ButyRaj.pl!
Cena:
139 zł
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł
Zestaw prezentowy - smakołyki od ETERNO
Możliwość nadruku na skryzneczce
Cena:
120 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Piżama chłopięca marki KANZ
Bawełniana, miła w dotyku piżama dla chłopca na wiosenne i letnie noce
Cena:
39,90 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Suche szampony
Szczerze? Nie wierzę w takie specyfiki. Dla mnie to tylko produkt, który dodatkowo tłuści włosy.
suplementy jako wspomaganie trening…
Nie polecam. Takie suplementy nie są skuteczne. Nie wierzę też w cudowny specyfik...
Rzeczy z lombardu, komisu- warto ku…
ja czasem kupuję w komisach czy lombardach, bo przecież te rzeczy jeszcze nadają...
facebook