Różne przepisy na naleśniki i farsze

2 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Robimy naleśniki! Oto kilka rad naszych kulinarnych ekspertów: jak zrobić dobre ciasto na naleśniki lub ciasto takie, żeby naleśniki wyszły cieniutkie. Podajemy też przepisy na smaczne farsze do naleśników! Macie swoje sprawdzone przepisy? Dodajcie je w komentarzach! Wyłonimy Mistrza Naleśników!

naleśniki

 

Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :

  • na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
  • 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
  • na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
  • ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
  • na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
  • najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
  • inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników. Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki
  • jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
  • patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
  • takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.
  • Ciasto naleśnikowe można rozrzedzać wodą gazowaną, piwem (jeśli mają być wytrawne), szampanem lub zwykłą wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Do ciasta można dodać odrobinę whisky – wtedy będzie chrupiące i delikatne w smaku.
  • Tłuszcz np: masło klarowane można też dodać do ciasta np: na 8 porcji łyżkę masła, wtedy nie należy smażyć na tłuszczu.

Przepis na dobre ciasto naleśnikowe TUTAJ

idealne ciasto naleśnikowe

 

Zobacz nasze przepisy na naleśniki kliknij w przepis:

 

Naleśniki z farszem pieczarkowym

Naleśniki bananowe

Naleśniki ze szpinakiem i sałatką

Naleśniki wegetariańskie

Naleśniki z nadzieniem orzechowo-sezamowym

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki francuskie

Naleśniki brzoskwiniowe z białym serem

Naleśniki kakaowe z serem i owocami

Naleśniki z serem i malinami

Naleśniki nadziewane gyros

Naleśniki z musem jabłkowym, bezą kokosową i bitą śmietaną

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Naleśniki z pieczarkami

Słodkie kokiety

Naleśniki z białym serem i dżemem

Naleśniki z kapustą i grzybami

Naleśniki z wędzonym łososiem

Naleśniki Suzettez z brandy

Naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki z parówką i serem

Krokiety z kapustą i grzybami

Rolowaniec serowy

Naleśniki pikantne z warzywami

Naleśniki z musem jabłkowym

Naleśniki na maślance

Naleśnikowe trójkąty

Naleśniki z miodem i orzechami

Naleśniki z pikantnym farszem

Naleśniki na ostro

Naleśniki z bananem i bitą śmietaną

Naleśniki bananowe

Naleśniki z polędwicą i suszonymi pomidorami

Naleśniki z kawiorem

Naleśniki po pekińsku

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z mięsem

Naleśniki ze szpinakiem i jajkami na twardo

Naleśniki z liczi

Crespelle z boczniakami i serem feta

Razowe naleśniki z mięsem

Naleśniki z sosem truskawkowym

Naleśniki waniliowo-truskawkowe

Naleśniki indyjskie z fasolką mung

Naleśniki orkiszowe z awokado

Naleśniki z orzechami w sosie winnym

Panierowane naleśniki z indykiem

Naleśniki z soczewicą

Zielone naleśniki

Naleśniki z ruskim farszem

naleśniki z serem i truskawkami

Farsze do naleśników:

Farsz meksykański

farsz do naleśników

 

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • szklanka czerwonej fasoli lub puszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • papryka chili
  • sok z cytryny
  • przecier pomidorowy
  • oliwa
  • starty  żółty ser
  • natka pietruszki

Fasolę ugotować (jeśli jest z puszki należy odcedzić sos). Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać mięso oraz  przyprawy, czosnek, papryczkę oraz fasolę. Dodać łyżkę octu balsamicznego lub soku z cytryny. Na koniec dodać sos pomidorowy: przecier pomidorowy wylewamy na patelnie, dodajemy sól, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, 2łyżki oliwy, dusimy 5-10 minut aż trochę zgęstnieje.

Nałożyć farsz na naleśniki, zalać sosem pomidorowym, posypać żółtym serem i zapiec w gorącym piekarniku. Na sam koniec posypać natką pietruszki.

Z rokpolem, rukolą i orzechami

naleśniki z rukolą

  • 1 opakowanie rukoli
  • 20 dag sera rokpol
  • garść łuskanych orzechów włoskich

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Rukolę umytą porwać na kawałki, ser pokruszyć, orzechy posiekać. Na gorące naleśniki położyć ser, rukolę i orzechy, zawijać w rulonik. Skropić naleśniki sosem zrobionym z octu, miodu i oliwy utartego jednolicie.

Farsz z szynką i suszonymi pomidorami

naleśniki z szynką

  • Farsz z szynką i suszonymi pomidorami
  • suszone pomidory w oleju
  • 6 plasterków szynki tradycyjnej
  • listki bazylii
  • ser mozzarella
  • czosnek, cebula

Pokroić szynkę w cieniutkie plasterki, pomidory lekko rozgnieść widelcem i podsmażyć z czosnkiem i cebulą, dodać do szynki i nakładać na naleśniki, Dodać ser mozzarella pokrojony w plasterki. Teraz należy  krótko zapiec w piekarniku.

 

Zobacz również:

  1. Omlet w roli głównej

  2. Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?

  3. Przepisy na grzańce i grogi

  4. Staropolskie nalewki babuni – przepis

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.