Lekkie ciasto jogurtowe z galaretką i owocami

28 października 2012, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
2 duże jogurty greckie (polecam TOLONIS z Biedronki)
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 cukier wanilinowy (np. Delecta)
1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (polecam Duży budyń z Delecty)
2 paczki herbatników (zwykłych Petit Beurre)
3 galaretki
owoce (np. brzoskwinie z puszki, ananas, truskawki lub dowolne inne)

Spód blachy (25x25cm) wyłożyć herbatnikami. Smarowanie blachy tłuszczem nie jest konieczne.
5 żółtek zmiksować z 1/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. oleju, 1 cukrem wanilinowym, 1 dużym budyniem (w proszku!) oraz dwoma dużymi jogurtami greckimi.

5 białek utrzeć z 1/4 szkl. cukru na sztywną pianę. Dodać ją do masy jogurtowej i DELIKATNIE wymieszać.

Całość wlać do blachy, delikatnie, bo herbatniki lubią zmieniać swoje położenie po zbyt gwałtownym wlaniu ciasta.

Piec ok. 45 min. w temp. 180 St. C z termoobiegiem.

Studzić w piekarniku (minimum 1,5 godziny). W czasie stygnięcia ciasto może troszkę upaść, co jest charakterystyczne chociażby dla serników.

W tym czasie, lub gdy upewnimy się, że ciasto jest już chłodne, można rozrobić galaretki i zostawić do powolnego ostygnięcia. Nie wkładać do lodówki.

Na wystudzonym cieście ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

file1351442810



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz