Robię naleśniki i dodaję ten farsz, wszyscy biorą dokładkę
Te naleśniki z kurczakiem i warzywami to prawdziwy rarytas w moim domu, cała rodzina prosi o to danie i zawsze każdy domownik bierze dokładkę. Naleśniki robię według zawsze tej samej receptury (podaję poniżej poszczególne składniki), a farsz najczęściej modyfikuję w zależności od tego co mam w lodówce. Podstawą jest jednak pierś z kurczaka, którą wcześniej doprawiam z dodatkiem przypraw takich jak: majeranek, pieprz, sól, curry. Do farszu warto też dodać odrobinę startego żółtego sera, który całość trzyma w ryzach, dzięki czemu jest zwarty i nie rozwala się.
Bardzo lubimy też do naleśników różne dipy i sosy takie jak czosnkowy czy ziołowy. Są one proste w wykonaniu, a dodają fajnego smaku i świetnie komponują się z naleśnikami.
składniki na naleśniki znajdziecie TUTAJ
Farsz:
pierś z kurczaka
papryka
czarne oliwki
suszone pomidory w oliwie
cebulka
żółty ser starty
keczup
natka pietruszki lub kolendra
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, curry, majeranek lub inne ulubione
opcjonalnie: pieczarki, pomidory koktajlowe, oliwki zielone
Mięso natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki. W tym czasie pokroić w piórka cebulę, paprykę i pomidory w cienkie paski. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie wąskie paseczki, podsmażyć na oliwie z pomidorów suszonych, odstawić na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć warzywa, aż będą chrupiące, dodać kurczaka, całość wymieszać. Na każdego naleśnika nakładam odrobinę keczupu, farsz i żółty ser, sypię natkę pietruszki. Zawijam całość w rulon i od razu podaję z dipami.
Przepisy na dipy znajdziecie TUTAJ:
Dipy do surowych warzyw sprawdzone przepisy |