Głodny? Szybka zupa z czerwonej fasoli, do tego świeża bułeczka i obiad gotowy

7 maja 2024, dodał: eva45

Głodny? Zabierajmy się więc do pracy, mam nadzieję, że poniższe składniki posiadasz w lodówce, a jeśli nie to zapraszamy do pobliskiego sklepu. Zupa robi się bardzo szybko, wystarczy zagotować kawałki kurczaka z włoszczyzną (można ją nawet zetrzeć w malakserze), dodać liść lautory, ziele angielskie, paprykę pokrojona w kostkę. Gęstą gorącą pożywną zupę serwujemy z bagietką i masełkiem.

zupa z czerwonej fasoli

W czerwonej fasoli znajdziesz mnóstwo wartości odżywczych, które są cenne dla naszego organizmu. Fasola jest bogata w cynk, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Oczywiście nie zabrakło tez witamin, ponieważ fasola oferuje witaminy A,B,D,E oraz K. Dodatkowo w czerwonej fasoli znajdziesz błonnik, białko, lecytynę oraz izoflawony, które wspomagają proces menopauzy. Najlepsze w czerwonej fasoli jest to, że zawiera tylko 90 kalorii, czyli bardzo niewiele. Idealnie nadaje się jako składnik w diecie dla osób dbających o linię!

składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • czerwona papryka
  • Włoszczyzna
  • Fasola czerwona może być z puszki
  • Koncentrat pomidorowy
  • Sól
  • pieprz
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • cebula

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, ugotować razem z włoszczyzną i czerwona papryką pokrojoną w kostkę. Na maśle klarowanym podsmażyć posiekana w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka dodać fasolę czerwoną, pokrojona paprykę w kostkę i koncentrat pomidorowy.  Dodać podsmażoną i miękką złocistą cebulkę z czosnkiem. Można serwować z natką pietruszki lub kolendrą i świeżą bagietką.

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz