Poranna chwila z filiżanką aromatycznej kawy to codzienny rytuał wielu z nas. To momenty pełne przyjemności, będące okazją do zatrzymania się w biegu, poczytania porannych newsów czy przejrzenia Facebooka. Kawa może jednak pomóc nie tylko w dobrym rozpoczęciu dnia, ale także w zgubieniu zbędnych kilogramów!
Smakosze tego aromatycznego napoju od wieków eksperymentowali z dodatkami do niej, by podkreślić i wyodrębnić w niej różne oryginalne smaki. Dodawano np. olej kokosowy oraz kakao, by zwiększyć poziom energii, ashwagandhę – by uzyskać efekt ukojenia nerwów i obniżenia poziomu stresu. Kilka dodatków działa jednak jak spalacze tłuszczu, a w połączeniu z kawą ich efekt zostaje spotęgowany.
Pierwszym składnikiem, który warto dodawać do kawy, aby podkręcić metabolizm, jest matcha. To sproszkowana czarna herbata, pozyskiwana z liści herbaty chińskiej. Jest uprawiana w szczególny sposób, na górzystych terenach prowincji Uji, z wykorzystaniem metody zacieniania krzewów, aby uzyskać wyższy poziom zawartości chlorofilu w liściach. To z kolei skutkuje zwiększoną zawartością antyoksydantów oraz kofeiny i l-teaniny. Składniki te świetnie spalają tłuszcz, dbając o naszą zgrabną figurę.
Wielbicielom egzotycznych przypraw przypadnie do gustu dodawanie cynamonu do kawy. Działa on rozgrzewająco i jest ceniony w medycynie chińskiej, a dla osób dbających o linię ma dodatkowy walor w postaci regulowania poziomu cukru we krwi, a tym samym wydłużania uczucia sytości, przez co jemy rzadziej i mniej.
Lubicie ostre przyprawy? Cayenne to coś dla koneserów, a szczypta tej przyprawy w kawie działa cuda, jeśli chodzi o przyspieszenie przemiany materii. Podkreśla smak kawy i jednocześnie zwiększa poziom spalania kalorii. Dlatego słodki deser do porannej małej czarnej nie powinien już budzić naszych wyrzutów sumienia.