Nutella jabłkowa

27 października 2012, dodał: Kuanan
Artykuł zewnętrzny

Powidła, które proponuję są niebanalnym połączeniem jabłek, a dokładnie musu jabłkowego z kakao. Do jego wykonania potrzeba:

  • 2,5 kg jabłek,
  • 1 kg cukru,
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Obrane jabłka, kroimy na cząstki, i prażymy w garnku z niewielką ilością wody. Jabłka gotujemy, aż całkowicie się rozgotują, można również pomóc sobie blenderem. Mus odparować, dodać cukier, cukier waniliowy, gotować jeszcze chwilę, po czym dodać kakao. Wymieszać, i jeszcze chwilę pogotować. Gdy konfitura przestygnie, nakładamy ją do słoików i pasteryzujemy ok. 15-20 minut.

file1351367579



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz