Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Przygotowuje wyśmienite kolacje
Bardzo często w moim domu zostaje sporo czerstwego chleba. Z rodzinnego domu wyniosłam jednak szacunek do pieczywa i staram się wykorzystać również niezbyt świeży chleb i przygotowywać z niego smaczne posiłki. Chleb warto wykorzystać go nawet wtedy, gdy nie nadaje się na smaczne kanapki. Czerstwy chleb czy wczorajsze bułki mogą stanowić świetną bazę do przygotowania naprawdę pysznych dań, tym bardziej, że obecnie ceny pieczywa nie należą do najniższych…
Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. Dobrze wpisuje się on również w polską tradycję. Z zeschniętych białych bułek można zrobić tartą bułkę, a wczorajszy chleb wykorzystać do przygotowania grzanek lub na przykład chleba w jajku. To wiedzą wszyscy, ale nie wszyscy umieją przygotować obiad lub kolację wykorzystując wczorajszy chleb. Nasze mamy i babcie, zamiast wyrzucać suche pieczywo, dodawały je do kotletów, robiły z niego grzanki do zupy i bułkę tartą albo przysmażały kromki na patelni. Oto najciekawsze przepisy na obiady i przekąski z wykorzystaniem wczorajszego pieczywa. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Suche pieczywo można wykorzystać na miliard sposobów. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Warto też pamiętać, żeby zapasy chleba zamrozić. Dzięki temu nie zepsuje się i będzie dostępny w każdej chwili. Odpowiednio mrożony i rozmrażany smakuje równie dobrze.
Zapiekanka z chleba z boczkiem i mozzarellą
Składniki:
– 200 g czerstwego chleba
– 100 g wędzonego boczku
– 100 g sera mozzarella
– biała część pora
– 3 jajka
– 3/4 szklanki mleka
– 1/2 szklanki śmietany 18%
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Chleb pokroić w kawałki, pora w plasterki, a boczek i ser w drobną kostkę. Śmietanę, mleko i jajka zmiksować z przyprawami. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć chleb, posypać serem, boczkiem i plasterkami pora. Zalać śmietaną. Zapiekać 30 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.
Kotlety z chleba
Składniki:
– 1/2 czerstwego chleba
– 2 szklanki mleka
– 2 jajka
– 3 łyżki ziaren słonecznika, dyni
– sól i pieprz
– olej
Przygotowanie:
Ziarna podprażyć na suchej patelni. Chleb pokroić i namoczyć w mleku. Odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub rozgnieść w dłoniach, aby otrzymać jednolitą masę. Dodać jajka, podprażone ziarna, sól i pieprz do smaku. Wyrobić całość na jednolitą masę, ewentualnie dodać trochę bułki tartej, gdyby była zbyt rzadka. Z masy formować okrągłe kotlety, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Grzanki francuskie na słodko
Składniki:
– 4 kromki czerstwego chleba
– 200 ml mleka
– 2 jajka
– 3 łyżki masła do smażenia
– jogurt naturalny
– miód
– świeże owoce tj. jagody, truskawki, maliny
Przygotowanie:
Jajko wybić na głęboki talerz i rozmieszać widelcem. Mleko wlać na głęboki talerz. Na patelni rozgrzać masło. Kromki chleba moczyć z obu stron najpierw w mleku a następnie w jajku. Namoczone kromki wkładać na rozgrzane masło i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone tosty ułożyć na talerzy, na górę wyłożyć jogurt i owoce, całość polać miodem.
Pizza z chleba
Składniki:
– 200 g czerstwego chleba
– 1 szklanka mleka
– 1 jajko
Składniki na sos pomidorowy:
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 0,5 łyżeczki oregano
– 0,5 łyżeczki bazylii
– 0,5 łyżeczki tymianku
– sól, pieprz i cukier do smaku
Dodatki do pizzy:
– żółty ser
– szynka, kawałki kurczaka (lub mięso pozostałe z obiadu)
– czerwona cebula
– pomidory
– papryka
– kilka plasterków ogórka
Przygotowanie:
Czerstwe i suche pieczywo zalać mlekiem i poczekać kilka minut. Dobrze odcisnąć, dodać jajko i solidnie wymieszać. Wysmarowaną olejem blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej masę z chleba na spód pizzy. Piec 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. W międzyczasie przygotować sos: połączyć przyprawy z koncentratem, dobrze wymieszać i cienko rozsmarować na podpieczony spód pizzy. Następnie położyć żółty ser i ulubione dodatki. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 min.
Migas de pastor
Składniki:
– 3 kromki czerstwego chleba
– 2 główki czosnku
– 4 papryki piquillo
– 200 g boczku lub mięsa wieprzowego
– jajko
– sól i pieprz do smaku
– 200 g sera Manchego
Przygotowanie:
Porwać chleb na kawałki, włożyć do miseczki i zalać wodą (chleb powinien być zmoczony, ale nie pływać w wodzie). Obrać czosnek i podsmażyć na oliwie. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w kostkę mięso (boczek lub wieprzowinę). Na tej samej patelni podgrzać chleb. Powinien stać się lekko złocisty (zajmie to ok 20 min). Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz mięso, doprawić, posyp startym serem. Wyłożyć na wierzch jajko na miękko i podawać.