Leniwy przepis na gruzińską achmę. Warstwowa zapiekanka z serem

27 sierpnia 2024, dodał: Palina Fedarenchyk

Achma to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej, będące jednym z rodzajów chaczapuri, czyli pieczywa wypełnionego serem. W odróżnieniu od innych odmian chaczapuri, achma przypomina bardziej warstwową zapiekankę niż klasyczny placek. Wywodzi się z regionu Adżarii, leżącego na zachodnim wybrzeżu Gruzji nad Morzem Czarnym, gdzie kuchnia jest bogata w różnorodne dania z użyciem ciasta i serów.

Achma składa się z kilku cienkich warstw ciasta (tradycyjnie jest to ciasto typu yufka lub podobne do filo), przekładanych dużą ilością sera, zazwyczaj sulguni, który jest solony, rozciągliwy i topnieje w sposób, który tworzy charakterystyczną, ciągnącą się konsystencję. Całość jest nasączana mieszaniną jajek i mleka, co nadaje daniu kremową konsystencję po upieczeniu.

gruzińska achma

 

Danie to jest symbolem bogactwa i gościnności w Gruzji, często przygotowywane na specjalne okazje i rodzinne święta. Ze względu na swoje warstwowe przygotowanie i bogaty, serowy smak, achma jest jednym z bardziej czasochłonnych, ale jednocześnie najbardziej cenionych dań w kuchni gruzińskiej.

Ale tutaj opowiem o bardziej uproszczonym i szybszym, a nawet powiedziałabym, leniwym sposobie przygotowania achmy. Współcześnie achma jest popularna wśród miłośników kuchni kaukaskiej na całym świecie, zyskując uznanie za swoje unikalne połączenie tekstur i smaków.

To smaczna, serowa przekąska, idealna na ciepło.

Składniki na gruzińską achmę

– 150 ml mleka
– 150 g sera
– 180 g twarogu
– 2 jajka
– 200 g lavashu lub tortilli

Sposób przygotowania:

– Zetrzyj ser na tarce i wymieszaj go z twarogiem w misce. W osobnym naczyniu roztrzep jajka z mlekiem, aż masa będzie jednolita.

– Weź formę do pieczenia i wyłóż ją warstwą lavashu lub tortilli, tak aby boki wystawały poza formę. Następnie posmaruj warstwę lavashu mieszanką jajeczno-mleczną. Nałóż porcję mieszanki serowej na wierzch i równomiernie rozprowadź. Powtórz te kroki, układając kolejne warstwy lavashu, mieszanki jajeczno-mlecznej i serowej, aż do wykorzystania wszystkich składników. Zakończ przykryciem ostatniej warstwy lavashu pozostałą mieszanką jajeczno-mleczną.

– Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz achmę przez 30 minut, aż ser na wierzchu się zarumieni i całość będzie złocista i chrupiąca.

Wskazówki jak przygotować achmę:

  • A jeśli nie chcesz bawić się z warstwami, możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki w jednej misce. Zazwyczaj na dno kładę jeden kawałek lawasza (tortilli), a resztę lawasza (tortilli) rozrywam lub kroję na małe kawałki, a następnie dodaję do wszystkich składników i tę masę wykładam do formy.
  • Eksperymentuj z nadzieniami, z szynką i lawaszem z czarnym sezamem wychodzi po prostu magicznie!

Smacznego!

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Ten rok jest dla mnie nie łaskawy jeśli chodzi o zdrowie. Ciepły okres...
Obsesyjne kontrolowanie przez partn…
Trzeba tak samo zacząć co kontrolować żeby odczuł, jakie to jest absurdalne!
Łódź
Ja zapraszam na jesienny spacer po klimatycznych miejscach śródmieścia....
Złoty pierścionek.
Ja lubię fantazyjne pierścionki, takie niepowtarzalne....