Musy czekoladowe na jesienną chandrę. 6 zachwycających przepisów

24 października 2024, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Czekoladowy mus to coś , co na pewno umili nam chłodny jesienny wieczór. Bo co poprawi bardziej humor niż czekolada? Pyszny, kremowy, słodki deser… Tylko, co z kaloriami? Przyjemność przyjemnością ale jakbym codziennie jadła taki typowy mus czekoladowy pełny cukru to chyba tylko szalik by na mnie pasował. Szukając przepisów na równie smaczny, ale i zdrowy mus czekoladowy znalazłam kilka bardzo fajnych przepisów. 

Czekolada, szczególnie w swojej ciemnej odmianie, ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, które sprawiają, że może być wartościowym elementem diety, także jesienią.  Ciemna czekolada zawiera dużą ilość flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają one w zwalczaniu wolnych rodników, co może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób.

mus czekoladowy

Czekolada stymuluje produkcję endorfin, co może poprawić nastrój i pomóc w walce z sezonową chandrą, typową dla jesieni. Regularne spożywanie ciemnej czekolady w umiarkowanych ilościach może wspierać zdrowie serca, obniżając ciśnienie krwi i poprawiając krążenie. Niektóre badania sugerują, że czekolada może poprawiać funkcje poznawcze i pamięć, co jest szczególnie ważne w okresie, gdy dni stają się krótsze.  Najzdrowsze są czekolady o wysokiej zawartości kakao (70% i więcej) oraz te, które zawierają mniej cukru i sztucznych dodatków.

Mus czekoladowy z awokado

Składniki:

2 dojrzałe awokado

3-4 łyżki kakao w proszku

2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Szczypta soli

Przygotowanie. Awokado obierz i pokrój na kawałki. W blenderze umieść awokado, kakao, miód, wanilię i sól. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do miseczek i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

Mus czekoladowy z jogurtem  i syropem klonowym

Składniki:

200 g jogurtu naturalnego

50 g gorzkiej czekolady

2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. W misce wymieszaj jogurt z syropem klonowym, a następnie dodaj roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszaj, przełóż do pucharków i schłódź.

Mus czekoladowy z tofu

Składniki:

300 g  tofu

4 łyżki kakao w proszku

3 łyżki miodu lub innego słodzika

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie. Tofu odcedź i umieść w blenderze. Dodaj kakao, miód i wanilię. Blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Podawaj schłodzone lub z dodatkami, takimi jak owoce czy orzechy.

Mus czekoladowy z bananem

Składniki:

2 dojrzałe banany

3 łyżki kakao w proszku

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie. Banany pokrój na kawałki. W blenderze umieść banany, kakao, jogurt i miód. Blenduj na gładką masę. Przełóż do miseczek i podawaj od razu lub schłodź.

Mus czekoladowy z chia

Składniki:

1/4 szklanki nasion chia

1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)

2-3 łyżki kakao w proszku

2 łyżki miodu

Przygotowanie. W misce wymieszaj nasiona chia, mleko, kakao i miód. Odstaw na około 15 minut, aż nasiona napęcznieją. Przełóż do miseczek i schłodź przed podaniem.

Mus czekoladowy z mlekiem kokosowym

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego)

4 łyżki kakao w proszku

2 łyżki miodu

Przygotowanie. W misce ubij mleko kokosowe na puszystą masę. Dodaj kakao i miód, a następnie delikatnie wymieszaj. Przełóż do miseczek i schłódź przed podaniem.

Każdy z tych musów jest prosty, zdrowy i smaczny!