Faszerowane pomidory jako zimne przekąski

7 sierpnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Można jeść je jak jabłka, po prostu pogryzając. Warto jednak skusić się na pomidory faszerowane. Sprawdzą się idealnie jako zimna albo ciepła przekąska – wyglądają elegancko, a przyrządza się je bardzo szybko. Do pomidora pasuje prawie wszystko: sery, jajka (smażone i na twardo), wędlina, ryby, pieczone mięso, warzywa. A także większość świeżych i suszonych ziół – najlepsze są oczywiście bazylia i oregano.

Pomidory nadziewane białym serem

Składniki: kilka twardych, średniej wielkości pomidorów, ser biały (około 20 dkg), jogurt naturalny, 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem, 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty, kilka rzodkiewek, pieprz, sól.
Przygotowanie: Pomidory umyć, wysuszyć, ściąć czubki i wydrążyć miąższ. Cebulki obrać i drobno posiekać wraz ze szczypiorkiem. Ser biały rozetrzeć widelcem razem z miąższem pomidorów, jogurtem, solą i pieprzem. Dodać posiekaną dymkę, szczypiorek, miętę i rzodkiewki. Nadzienie nakładać do pomidorów, przykryć czubkami. Każdy pomidor ułożyć na listku sałaty.

Pomidory faszerowane fetą

Składniki: 4 duże dojrzałe pomidory, 200 g sera feta, bazylia, oregano.
Przygotowanie: Pomidory dokładnie umyć i odciąć z nich wierzch. Ze środka usunąć pestki i miąższ. Wydrążone pomidory delikatnie posolić i ułożyć otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok. Fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować pomidory. Pomidory faszerowane fetą doskonale smakują w połączeniu z bagietką, bądź czosnkowym pieczywem.

Dwukolorowe pomidory nadziewane twarogiem

Składniki: 10 małych pomidorków, 2 kubki twarożku homogenizowanego, szczypior, keczup.
Przygotowanie: Serek podzielić na 2 części, jedną wymieszać z keczupem, drugą z posiekanym szczypiorem. Połowę pomidorków napełnić różowym farszem, a połowę zielonym. Oprószyć solą. Talerz udekorować nitkami szczypiorku.

Pomidory nadziewane kurczakiem i galaretą

Składniki: 7-8 dużych pomidorów, 30 dag gotowanego kurczaka, 2 łyżki groszku konserwowego, 5-6 łyżek majonezu, 30 dag galarety, 3 łyżki posiekanego koperku, cukier, pieprz, sól.
Przygotowanie:  Duże okrągłe pomidory opłukać, przeciąć w 1/3 wysoko¬ści i ostrożnie usunąć miąższ. Groszek osaczyć na sicie, mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę, połączyć z groszkiem i majonezem, dodać posiekany koperek. Przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Napełnić pomidory, ułożyć na półmisku i zalać galaretą. Wstawić do lodówki. Podawać z białym pieczywem i zieloną sałatą.

Pomidory faszerowane pastą jajeczną

Składniki: 2-3 dojrzałe pomidory, 8 jajek ugotowanych na twardo, majonez, koperek.
Przygotowanie: Odkroić wierzchy pomidorów, wydrążyć miąższ i lekko posolić. Następnie przygotować nadzienie: jajka ugotowane na twardo zmielić, a następnie wymieszać z majonezem i koperkiem. Lekko posolić i dodać pieprz do smaku. Tak przygotowanym farszem napełnić pomidory. Podawać na zimo, po przygotowaniu.

Pomidory faszerowane jajecznicą

Składniki: 8 pomidorów, 10 dag wędzonego boczku, 4 jajka, szczypior, cebula, sól, pieprz
Przygotowanie: Boczek pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć razem. Wbić jajka, usmażyć jajecznicę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać ze szczypiorem, napełnić pomidory.

Pomidory faszerowane sosem tatarskim z jajkiem

Składniki: ogórki kwaszone, grzyby marynowane, cebula, majonez, śmietana 30%, sól pieprz, przyprawa do zup w płynie. Dekoracja: pomidory duże, jajka, oliwki, pietruszka, ogórek, goździki całe, rzodkiewka.
Przygotowanie: Ogórki, cebule i grzybki (wszystkie w jednakowych ilościach) drobniutko pokroić w kostkę. Następnie wrzucić wszystko do garnka i wlać tylko tyle wody, aby wszystko się pokryło i zagotować. Dodać śmietanę i jeszcze raz zagotować. Sos należy zagęścić mąką. Dodać przyprawy do smaku. Po wystudzeniu połączyć z majonezem. Pomidory umyć i odkroić 1/3 górnej warstwy. Wydrążyć z pestek i nakładać sos tatarski. Do dekoracji nakładać połówki jajek i ozdabiać dowolnie oliwkami, pietruszką, goździkiem, rzodkiewką i ogórkiem. Ułożyć na talerzu i podawać.

Pomidory faszerowane tuńczykiem

Składniki: 8 pomidorów, 1 puszka białej fasoli, 1 puszka tuńczyka, 8 czarnych oliwek pokrojonych w talarki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka małych kaparów, 1 mała czerwona cebula, świeżo zmielony czarny pieprz, sos: 3 łyżki oliwy extra vergine, łyżeczka wiórków skórki cytrynowej, 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie: Pomidorom obciąć czubki, wydrążyć miąższ (można później użyć do zupy lub sosu), posolić wnętrze i odstawić do góry dnem. Cebulę pokroić w cieniutkie wiórki, fasolę i tuńczyka odsączyć. Połączyć składniki farszu, skropić sosem i wymieszać. Po 15 minutach napełnić nim pomidory.

Pomidory faszerowane tuńczykiem z orzechami

Składniki: opakowanie pomidorków koktajlowych, tuńczyk z puszki, odsączony, 2 ząbki czosnku, garść bazylii, 2 gałązki oregano, 50 g orzechów włoskich, 60 g startego parmezanu, 2-3 łyżki oliwy lub 60 ml majonezu, sól, pieprz, można dodać łyżkę kaparów i 2 filety anchois.
Przygotowanie: Z pomidorów odciąć wierzchy, wydrążyć miąższ. Posypać je solą  i ustawić na kilkanaście minut otworem do dołu, aby wyciekł z nich nadmiar soku. Do miksera włożyć składniki farszu: tuńczyka, orzechy, czosnek, oliwę, oregano, bazylię. Zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać do niej starty parmezan, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie zmiksować. Jeśli masa jest zbyt sucha, można jeszcze dodać trochę oliwy. Przygotowaną masą napełnić pomidory. Udekorować np. bazylią i orzechami. Podawać od razu.

Pomidory faszerowane krabami i avokado

Składniki: 12 pomidorów, 1 i 1/2 filiżanki gotowanego mięsa kraba (ok. 6 uncji) lub homara, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka bardzo drobno pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli, 1 łyżka bardzo drobno pokrojonego selera, 1 łyżka drobno pokrojonej w kostkę czerwonej lub żółtej papryki, 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku, plus trochę do przybrania, 1 bardzo dojrzałe awokado, 1 łyżka śmietany, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Umyć pomidory, odciąć górę i wydrążyć. W dużej misce, połączyć mięso kraba, majonez, cebulę, seler, paprykę, natkę pietruszki, szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszać. Przechowywać w lodówce. W małej misce połączyć avocado, śmietanę i sól i utrzeć widelcem na gładką masę. Małą łyżeczkę pasty awokado wkładać do pomidorów. Resztę pomidora wypełnić pastą krabową. Udekorować szczypiorkiem.

Pomidory nadziewane pszenicą bulgur

Składniki: 3/4 szklanki pszenicy bulgur, 1 szklanka wrzącej wody, 2 dojrzałe cytryny, 1 szklanka natki pietruszki, 1/2 szklanki liści mięty, 1/2 pęczku, posiekanej szalotki, 1 pomidor pokrojony w kostkę, 2 łyżki oliwy, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, 4 duże dojrzałe pomidory.
Przygotowanie: Wymieszać Bulgar z wrzącą wodą i wymieszać. Przykryć miskę, pozostawić na 20 min. do zmiękczenia. Dodać sok z cytryny, pietruszkę, miętę, szalotki, pomidory i wymieszać. Dodać oliwę, sól i pieprz do smaku. Przeciąć pomidory na ćwiartki, tworząc otwarty kwiat. Posypać solą i pieprzem i wypełnić sałatką, pozwalając by rozlewała się po talerzu.

Pomidory nadziewane kuskusem i warzywami

Składniki: 4 pomidory, 100 g kaszy kuskus, 50 g boczku pokrojonego w kostkę, 30 g czerwonej cebuli, świeży ogórek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Kaszę sparzyć. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ogórek. Wymieszać i nadziewać wydrążone pomidory.

Pomidory faszerowane warzywami

Składniki: 8 podłużnych pomidorów, 2 cukinie, 2 marchewki, 2 średnie ziemniaki, 1 mozzarella, pęczek świeżego majeranku, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Umyć pomidory, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Lekko posolić i położyć na talerzyku skórką w górę, tak, aby odsączyć z nich nadmiar wody. W międzyczasie umyć cukinie, marchewki i ziemniaki. Marchewki i ziemniaki obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w kosteczkę i pogotować w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły. Uważać, aby się nie rozgotowały, a pozostały lekko twarde. Odcedzić warzywa i przysmażyć na oliwie z oliwek razem z ząbkiem czosnku, tak, aby się lekko przyrumieniły. Ostudzić. Pokroić w kosteczkę mozzarellę i wymieszać razem z warzywami i posiekanym na drobno świeżym majerankiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Otrzymanym nadzieniem wypełnić pomidory.

Pomidory z serem żółtym i kiełbasą

Składniki: 15 dag wędzonej kiełbasy, 15 dag żółtego sera, 1/2 puszki zielonego groszku, majonez, listki świeżej bazylii, łyżka oleju
Przygotowanie: Kiełbasę drobno pokroić, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać odsączony groszek, starty na tarce o grubych oczkach żółty ser i posiekany miąższ, wymieszać z majonezem. Farszem napełnić wydrążone pomidory, przykryć czapeczkami. Udekorować kleksem majonezu i listkami bazylii.

Pomidory faszerowane sałatką majonezową

Składniki: 3 duże pomidory (około pół kg), pół małego słoika majonezu (może być wymieszany pół na pół z gęstym jogurtem lub śmietaną), rozdrobnione składniki jakich zwykle używasz do majonezowej sałatki, np. jarzyny gotowane (zielony groszek, kukurydza, ziemniaki, włoszczyzna) lub surowe (papryka, ogórek, cebula, seler naciowy, zielenina), inne dodatki (jajka na twardo, tuńczyk, posiekane pieczone lub ugotowane mięso, wędlina), sól i pieprz.
Przygotowanie: Przekroić pomidory na pół, łyżeczką delikatnie wydrążyć środki. Miąższ (bez soku) posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Otrzymanym farszem napełnić miseczki pomidorów.

Pomidory faszerowane sałatką jarzynową

Składniki: 6 pomidorów średniej wielkości, 2 średnie marchewki, ćwierć selera, mały ogórek konserwowy, jabłko, 2 łyżki majonezu (dla wegan majonezu sojowego), sól, cukier, koperek zielony do posypania, kilka liści sałaty do przyozdobienia.
Przygotowanie: Marchew i selera umyć, obrać, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i razem z ogórkiem pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnione produkty połączyć z majonezem, doprawić do smaku solą i cukrem. Pomidory umyć, ściąć wierzchołki (nie wyrzucać!), wydrążyć środki. Nafaszerować je sałatką, posypać koperkiem i przykryć górnymi, ściętymi wierzchołkami. Dekorować liśćmi sałaty.

Pomidory nadziewane sałatką z groszku

Składniki: 10 twardych pomidorów, sałatka z zielonego groszku lub inna, liście zielonej sałaty, przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie: Z pomidorów ściąć 2/3 wysokości. Środki pomidorów wydrążyć i dodać do sałatki z zielonego groszku. Wydrążone pomidory lekko posolić i nałożyć sałatkę z groszku. Przykryć ściętymi wierzchami tak aby sałatka była widoczna. Tak przygotowane pomidory układać na liściach sałaty.
Zebrała: Marta

Zobacz również:
  1. Faszerowane pomidory na ciepło
  2. Pieczone jabłka i gruszki
  3. Jak zrobić pyszny żurek na zakwasie?
  4. Jak zrobić gorącą czekoladę
  5. Na jesienne chłody grzańce i grogi
  6. Przepisy na staropolskie nalewki