Jajecznica na parze – dieta lekkostrawna

16 sierpnia 2022, dodał: Marcelina
Artykuł zewnętrzny

Jajecznica jest odpowiedzią na pyszne i sycące śniadanie. Jeśli chcesz uczynić ją zdrowszą, koniecznie ugotuj ją na parze. To doskonały sposób na zmniejszenie ilości kalorii w posiłku oraz dodanie do Twojej kuchni odrobiny urozmaicenia.

jajecznica na parze

 

Jajka to doskonały składnik wielu dań w tym śniadań. Dzięki nim mamy energię na pierwszą część dnia i niestraszne nam poranne przysypianie. Dlaczego są takie doskonałe? Przede wszystkim stanowią źródło łatwo przyswajalnego dla organizmu białka. Posiada ono niezbędne aminokwasy, których nasze ciała nie są w stanie samodzielnie wyprodukować.

To nie koniec dobroci! Jajka to witaminowa bomba – dostarczają witaminy z całego alfabetu: A, E, D, K, B1, B2, B12. Są źródłem magnezu, żelaza, jodu i wielu innych składników mineralnych.

Jajka to doskonały produkt dla osób na diecie lub uprawiających sport, ponieważ są niskokaloryczne. Jedno jajko dostarcza tylko 75 kcal i 6,2 białka. Przy tym potrafi doskonale nasycić!

Jajka to samo zdrowie! Ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. Oprócz tego działają antybakteryjnie i antywirusowo.

Zalecane spożycie jaj przez zdrowego człowieka wynosi od 6 do 12 tygodniowo. Warto też kupować jaja z wolnego wybiegu. To nie mit, że im szczęśliwsza kura, tym lepsze jajo. Kury żyjące na wolnym wybiegu są karmione lepszymi paszami, nie są wystawiane na stres i mają dostęp do naturalnych promieni słonecznych, a więc są zdrowsze.

Jak to wygląda w składnikach odżywczych? Przede wszystkim jaja z wolnego wybiegu mają siedem razy więcej beta-karotenu, lepszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3, więcej witaminy z grupy B (doskonałej na włosy i paznokcie) oraz więcej zbawiennej dla wzroku luteiny.

Jeśli interesują Cię przepisy inne niż jajecznica, zajrzyj tutaj.

JAJECZNICA NA PARZE – ŚNIADANIE POD CHMURKĄ

Porcja dla 2 osób

Składniki:

4 jajka

2 łyżki mleka (roślinne korzystniej wpłynie na Twoje trawienie)

2 szczypty soli

Szczypta świeżego szczypiorku

Inne przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Możesz skorzystać z umytej plasikowej butelki. Delikatnie rozbij jajko w płaskiej misce, ściśnij butelkę i przyłóż ją do żółtka od strony otwartego gwintu. Powoli przestań ściskać butelkę tak, by nabierała coraz więcej powietrza. W ten sposób gwint powinien wessać żółtko do środka.

Roztrzep białka razem z mlekiem, solą i innymi przyprawami. Następnie zagotuj wodę w małym garnku. Umieść miseczkę (koniecznie taką, która nie zniszczy się pod wpływem ciepła) nad wrzątkiem i wlej do niej białka, a potem mieszaj delikatnie. Najlepiej wybrać taką miskę, która objętością wpasuje się w objętość garnka. Po ścięciu się białka, dodaj roztrzepane żółtka. Czas gotowania na parze uzależnij od tego, jak ściętą jajecznicę lubisz.

Po przełożeniu na talerz dodaj szczypiorek. Taka jajecznica będzie przepyszna z chlebem posmarowanym warstewką masła.

Jeśli interesuje się jajecznica na parze, ale lubisz jeść ją z dodatkami, nic straconego! Obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory możesz ugotować na parze jeszcze przed dodaniem białka. Cebulkę lub boczek usmaż na patelni, a potem połącz z jajecznicą na talerzu.

Smacznego!

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...