Kanapki z awokado – różne przepisy

31 marca 2021, dodał: Ania

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Awokado to nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy owoc. Coraz częściej zajadany ze smakiem także przez naszych rodaków, dzięki temu że awokado stało się o wiele bardziej dostępne. Warto sięgać po nie ze względu na zawartość kwasu oleinowego czy potasu. Zawiera także dobroczynne kwasy tłuszczowe. Ponadto znaleźć w nim można także witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Awokado to również źródło białka, błonnika, żelaza, fosforu, potasu oraz antyoksydantów.

Jeśli awokado to od razu przychodzi nam na myśl pyszne guacamole. Można je jeść także samodzielnie, albo jako dodatek do sałatek. Jednak to także wyśmienity dodatek do kanapek , a także tostów na ciepło czy bułek. Można takim daniem zabłysnąć na przyjęciu, albo urozmaicić domowe menu. Do kanapek możecie wykorzystać każde pieczywo. Jeśli macie pod ręką pszenne bułki czy bagietki również wyczarujecie smakowite kanapki. Ciemny chleb razowy czy pełnoziarnisty to kusząca opcja dla fanów zdrowego odżywiania. A opcja kanapek na ciepło zachwyci najwybredniejsze podniebienia. Jeśli chodzi o dodatki macie absolutną dowolność. Podpowiem wam , że doskonale z awokado komponują się jajka przyrządzone na wiele sposobów, pomidory oraz inne świeże warzywa orzechy czy też wędzony łosoś lub delikatny, śmietankowy serek.

Kanapka z awokado i jakiem na różne sposoby

Jeśli śniadanie to jajko, a co jeśli połączycie je z awokado w pysznej kanapce? Nie musicie się obawiać! Wersji na takie kanapki jest mnóstwo i nie trzeba być wcale kulinarnym guru, aby sprostać takiemu zadaniu. Jakie jajka do przyrządzenia kanapki będą najlepsze? Otóż takie jak lubicie. Nada się zarówno jajko gotowane na miękko czy bardziej zwarte. Jasko sadzone także będzie pasowało. Możecie także ugotować jajko tak,aby imitowało jajko sadzone. Zapraszam do korzystania z inspiracji. Prażone orzechy, szczypta gruboziarnistej soli oraz dobrej jakości oliwa z oliwek dodadzą im jeszcze bardziej oryginalnego smaku.

Tosty z jakiem sadzonym smażonym lub oszukanym

Potrzebujemy dwie kromki pieczywa podpieczone na suchej patelni lub w tosterze czy na grillu elektrycznym. Oczywiście naszą gwiazdę, czyli zdrowe, nie obite awokado. Obieramy je i wydrążamy, a następnie rozgniatamy widelcem na tostach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dwa jaja możemy tradycyjnie usmażyć jako sadzone lub ugotować na patelni. Robimy to w niewielkiej ilości wody, wbijamy jajko i zmniejszamy gaz. To zdrowsza wersja smażonego jajka. Układamy je na kanapce, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy parmezanem i posiekanym koperkiem.

Szybkie kanapki z ugotowanymi jajkami i awokado

Do ich przygotowania potrzebujemy dobrej jakości pieczywa, jednego awokado, dwóch ugotowanych na twardo jajek oraz rzodkiewki, odrobiny szczypiorku, natki pietruszki oraz przypraw. Kromki chleba w tej wersji nie muszą być podpiekane, aczkolwiek ja uwielbiam chrupiące kromeczki. Na nich rozgniatamy awokado lub robimy z niego pastę, a następnie smarujemy pieczywo. To też kwestia czy lubicie kremowe awokado czy nieco grudkowatą konsystencję. Ugotowane jajka rozgniatamy widelcem i układamy na kanapkach. Dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę i poszatkowany szczypior. Możecie dodać zieloną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem .

Awokado i łosoś to idealne połączenie

Subtelny, maślany smak awokado idealnie komponuje się nie tylko z chrupiącymi warzywami, ale także ze słonawym łososiem. Będą wyśmienite z dodatkiem pomidorów, zieleniny czy też kremowych serów lub tych, które lubią się topić.

Kanapki z awokado i łosiem można przygotować na wiele sposobów. Wielbiciele oryginalnych smaków będą zachwyceni tym połączeniem. A więc do dzieła. Oprócz chleba i owocu awokado potrzebujemy plaster wędzonego łososia, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, koperek, trochę majonezu i gęstej śmietany.

Pieczywo grillujemy lub opiekamy. Ząbkiem czosnku nacieramy kromki, zaś pozostałą część przeciskamy przez praskę i wykorzystujemy do guacamole. Robimy je z posiekanego awokado, czosnku, cytryny, oliwy, soli i pieprzu. Całość mieszamy i częściowo rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną pastę wykładamy na grzanki, na niej umieszczamy cząstki łososia i skrapiamy cytryną oraz posypujemy pieprzem. Z majonezu, śmietany, cytryny i odrobiny czosnku robimy sos do kanapek. Całość możemy udekorować koperkiem, posiekanym szczypiorkiem .

Kanapka z awokado, serkiem i rzodkiewką

Do awokado znakomicie pasują białe serki i twarożki. Możecie tu puścić wodzę fantazji i dodać kruche, świeże warzywa. Najprostszy wariant zakłada rozgniecenie awokado na kromce pieczywa, dodanie kremowego serka na wierzch, dodanie pokrojonej w plasterki rzodkiewki i posypanie całości kiełkami i szczyptą soli z pieprzem.

Możecie także ułożyć na kromkach chleba sałatę, na nich pokrojone w plastry awokado skropione sokiem z cytryny. Następnie łączymy twaróg ze śmietanką i szczypiorkiem i dodajemy na każdą z kromek. Posypujemy całość solą i pieprzem.

 

Bułka z awokado i wędliną

Nie tylko grzanki to sposób an kanapki z awokado. Kajzerka z sezamem czy bułka poznańska z plastrem wędliny, świeżym ogórkiem, sałatą oraz awokado to świetny zamiennik nudnej przekąski. Awokado w tym przypadku kroimy z plastry nie jak zazwyczaj rozgniatamy. Odrobina ulubionych przypraw, najlepiej grubo zmielonych oraz pestki słonecznika lub prażone orzechy dodadzą chrupkości i lekkości naszej kanapce.

Prosta kanapka z awokado i pomidorem

Awokado urozmaici każdą kanapkę. Nada się wyśmienicie do razowego „składaka” czyli kanapki w dwóch kawałków chleba wewnątrz których znajduje się mnóstwo smakowitych i zdrowych dodatków. Poza pokrojonym z plastry awokado oraz pomidorem dodajcie ulubioną wędlinę. Grubo pokrojone plastry gotowanego kurczaka, czy biała szynka dla dodania delikatności i szczypta przypraw sprawi, że szybko uporacie się z głodem w zdrowy i smakowity sposób.

 

zobacz również:

Poranny koktajl na śniadanie na bazie awokado

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz