Pieczone jabłka i gruszki

25 października 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Już w XVII i XVIII wieku na dworach z reguły kontentowano się np. pieczonymi jabłkami czy jakimś ciastem. W XX wieku ilość owoców szlachetnych zwiększyła się, zwłaszcza że pojawiły się nowe gatunki jabłoni (kosztele, titówki, papierówki, antonówki).

jablka
Drzewa te w latach międzywojennych, tworzyły w większości sady, z których owoce przeznaczone były na handel.  Historycy kultury zanotowali, że w staropolskiej kuchni lubowano się w deserach takich jak pieczone jabłka, konfitury, pierniki czy ciasta. Jabłka używane do pieczenia z sokiem muszą być młode, dobrze wykształcane i najlepiej, by pochodziły z tradycyjnych sadów. Właściwy smak i zapach potrawy zapewnią owoce z drzew odpowiednio dobranej, starej odmiany jabłoni. Owoce wykorzystane do zrobienia soku powinny pochodzić także z przydomowych sadów lub ogródków oraz z okolicznych lasów.
Słodkie, rozpływające się w ustach, aromatyczne i rozgrzewające – pieczone jabłka i gruszki to doskonały podwieczorek. Przygotowanie ich jest bardzo proste i szybkie, a przyjemność jedzenia ogromna. Owoce powinny być miękkie, jeśli są gotowe, zaczną się troszkę rozpadać i stracą kształt. Jabłka pieczone są bardzo delikatne dla naszego układu pokarmowego. Sposób przygotowania deseru nie zmienił się od lat. Jabłka należy: ”umyć, wydrążyć, wgłębienia wypełnić konfiturami, upiec w piekarniku. Podawać na gorąco lub ostudzone, posypane cukrem pudrem albo przybrane bita śmietanką”. Jako dodatki świetnie sprawdzą się także rodzynki, orzechy, dżemy…itd. W zależności co kto lubi i na co ma ochotę. Ale to tylko początek, bowiem wariacji i sposobów pieczenia jak się okazuje jest tyle ile gospodyń. Czas więc na przepisy, one bowiem mówią jak zwykle najwięcej. W połączeniu z imbirem i cynamonem ułatwiają trawienie. Miód natomiast wzmacnia nasz organizm, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym. A zapach jaki unosi się w domu podczas pieczenia sprawia , że od razu robi się cieplej.

Tradycyjne jabłka pieczone


Składniki: 2 słodkie jabłka, 120 ml soku jabłkowego lub wody, 2 łyżeczki cukru pudru, szczypta cynamonu w proszku, odrobina masła.
Przygotowanie: Jabłek nie kroimy i nie obieramy – wykrawamy z nich tylko gniazda nasienne, a skórkę nakłuwamy widelcem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i oblewamy sokiem. Do wnętrza jabłka wsypujemy łyżeczkę cukru pudru, a z wierzchu oprószamy cynamonem i kładziemy odrobinę masła. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 45 min. Podajemy na ciepło.

Pieczone jabłka z żurawiną


Składniki:
4 nieduże jabłka (np. Cortland), 1 kromka chleba, 8 łyżek żurawiny ze słoiczka, 4 łyżki miodu.
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia). Na dno każdego wgłębienia w jabłku wcisnąć po kawałeczku chleba (co zapobiegnie wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia). Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec przez 25 min. (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 min). Jabłka wyjąć z piekarnika, każde polać łyżką miodu i piec przez kolejne 5 min. Podawać gorące.

Jabłka pieczone z orzechami


Składniki:duże jabłka, 4 łyżki orzechów włoskich, 4 łyżeczki cukru, cynamon, przyprawa do piernika.
Jabłka myjemy i wydrążamy od góry łyżeczką tak, aby wyciąć całe gniazdo, ale nie uszkodzić dna (ma wyjść głęboka miseczka o bardzo grubych ściankach). Najlepiej wyciąć jak najmniej jabłka. Wymieszać pokruszone orzechy z cukrem połową łyżeczki przyprawy do piernika i 1/3 łyżeczki cynamonu. Mieszanką wypełnić jabłka i obsypać je z wierzchu (bo wszystko się w środku nie mieści). Piec na talerzyku w mikrofalówce około 15-20 min. na niezbyt wysokiej mocy. Można w połowie pieczenia na chwilkę wyjąć i polać sosem, który się zacznie wytapiać. Podawać na ciepło.

Jabłka pieczone z sosem waniliowym


Składniki: 6 sporych jabłek(najlepiej zimowe typu szara reneta), nadzienie: miód, bakalie (w zależności od upodobań), sos: gotowy waniliowy w proszku (jeśli nie ma to proponuję połowę budyniu waniliowego + odrobinę cukru waniliowego), cynamon.
Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych (tak aby pozostało otwarte do nadziewania od strony ogonka a z drugiej stony „zamknięte” drugą wcześniej odciętą końcówką ze słupka). Następnie jabłka drążymy w zależności od tego, jak dużo farszu zamierzamy wykorzystać. Wkładamy bakalie posypane cynamonem do środka i lejemy miód. Jabłka zapiekamy w piekarniku na blaszce (ok.180 stopni) do momentu jak zaczynaja pięknie pachnieć i sprawdzamy wykałaczką czy są miękkie.  Do sosu waniliowego  dodajemy cukier waniliowy i cynamon w zależności od upodobań. Podajemy na ciepło polane sosem.

Jabłka pieczone korzenne


Składniki: 5 jabłek, 3/4 szklanki brązowego cukru, 1 łyżka mąki lub lepiej skrobi kukurydzianej, 2 łyżki masła, 3/4 szklanki wody, mielony cynamon i gałka muszkatołowa do smaku.
Przygotowanie: W rondlu podgrzać lekko cukier, a gdy zacznie się rumienić dodać wodę, masło, cynamon i gałkę, wymieszać, dodać skrobię kukurydzianą i powoli gotować aż syrop zgęstnieje. Mieszać taki żeby rozetrzeć wszelkie grudki. Jabłka umyć, osuszyć wydrążyć środek. Jabłka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wydrążony środek wypełnić syropem, syropem polać też całą powierzchnię jabłka. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić jabłka i piec przez 45 min. W połowie pieczenia jabłka polać resztą syropu. Podawać na ciepło lub zimno.

Jabłka pieczone z rumem


Składniki: 4 duże jabłka, 4 łyżeczki rodzynek, 4 łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów, 2 łyżeczki rumu, szczypta cynamonu, 2 łyżeczki cukru brzozowego/fruktozy/syropu z agawy (opcjonalnie).
Przygotowanie: Z jabłka usunąć gniazdo nasienne wydrążając środek. W wydrążone miejsce nałożyć mieszankę rodzynek, cynamonu i mielonych orzechów (i ewentualnie cukru brzozowego). Nadzienie zalać rumem. Jabłko ułożyć na głębokim talerzu i przykryć miseczką, aby nie pryskało. Wstawić do kuchenki mikrofalowej i piec około 3 min. (moc 600 W). Podawać na gorąco.

Pieczone jabłka na chrupiąco


Składniki: 6 kwaskowatych jabłek (np. idared, spartan), duża garść rodzynek, pół cytryny, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka brązowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki soli, ½ szklanki mąki, 1 łyżka masła.
Przygotowanie: Jabłka obrać do połowy i wyjąć gniazda nasienne – nie dochodząc do samego dołu, żeby nie wyciekał sok. Polać obrane jabłka sokiem z cytryny. Rodzynki w miseczce zalać wrzątkiem, żeby zmiękły i wchłonęły sok podczas pieczenia. Wymieszać w naczyniu płatki owsiane z brązowym cukrem i mąką. Dosypać cynamon i sól, dodać łyżkę masła i dobrze wymieszać z płatkami za pomocą rąk. Odsączyć rodzynki i nałożyć do wydrążonych jabłek. Ułożyć masę z płatków owsianych na jabłkach. Piec 20 – 30 min. w temp. 190 stopni Celsjusza. Płatki owsiane można zastąpić siekanymi prażonymi orzechami.

Pieczone gruszki dla kawoszy


Składniki: 6 dużych gruszek, 250 g cukru trzcinowego, 60 orzechów włoskich, 2 małe filiżanki mocnej kawy, mleko lub śmietana, masło.
Przygotowanie: Obrać owoce i ostrożnie wyjąć środek. Uważać, żeby nie uszkodzić owocu. Tak wydrążony owoc wypełnić mieszaniną 80 g cukru i siekanych orzechów włoskich. Nasmarować masłem formę do pieczenia i włożyć do środka gruszki – postawić je pionowo i gęsto obok siebie. Aby przygotować syrop, do rondla wsypać 100 g cukru oraz kawę i gotować przez kilka minut do czasu, aż dobrze się wymieszają. Syropem polać gruszki i włożyć formę do pieczenia do piekarnika. Co jakiś czas zbierać sok ze spodu formy i polewać nim owoce. Gdy gruszki będą prawie upieczone, posypać je pozostałym cukrem, żeby się skarmelizował.

Gruszki pieczone w miodzie


Składniki: 3 gruszki, 150 ml miodu, 10 g masła, 4 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu, płatki migdałów, rodzynki do dekoracji.
Przygotowanie: Gruszki umyć, obrać ze skóry, podzielić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Żaroodporne naczynie posmarować odrobiną masła, ułożyć w nim owoce i posypać cynamonem. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód oraz sok z cytryny i dokładnie utrzeć wszystkie składniki. Tak przygotowanym sosem polać gruszki, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 20 min. Deser ten może być podawany zarówno na gorąco jak i na zimno, np. z lodami waniliowymi.

Gruszki pieczone w połówkach


Składniki: gruszki 1 kg, masło 2 łyżki, miód 15 łyżek, sok z cytryny 3 łyżki, cynamon 1 łyżeczka.
Przygotowanie: Gruszki umyć, a następnie obrać je ze skórki i pokroić na połówki, zaś naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, włożyć do niego pokrojone gruszki. Masło roztopić, a następnie dokładnie wymieszać z miodem, dodać do niego sok z cytryny i utrzeć, polać nim gruszki i posypać je delikatnie cynamonem. Naczynie przykryć, wstawić na 20 min. do nagrzanego piekarnika. Podawać na ciepło.

Gruszki pieczone z dżemem


Składniki: 4 spore gruszki, 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki masła, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, kilka łyżeczek kwaskowatego dżemu (np. malinowego lub porzeczkowego), ulubione lody, np. waniliowe.
Przygotowanie: Szklankę wody zagotować z cukrem, masłem i sokiem z pomarańczy. Gotować syrop 10 min. Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać syropem, wstawić do piekarnika. Piec 20 min. w temp. 200 stopni, co jakiś czas obracając na drugą stronę. Upieczone gruszki wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 min. Następnie przełożyć na talerze, w zagłębieniach po gnieździe nasiennym umieść dżem. Obok ułożyć kulkę lodów. Polać gorącym sosem z pieczenia i podawać.

Gruszki pieczone z płatkami owsianymi


Składniki: 1 szkl. płatków owsianych, 1/3 szkl. masła rozpuszczonego, 2 łyżki cukru brązowego jasnego, 2 łyżeczki cynamonu, suszona żurawina.
Przygotowanie: Płatki owsiane, rozpuszczone masło, cukier i cynamon wymieszać. Gruszki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. W miejsce po gniazdach nasiennych włożyć suszoną żurawinę, a na całą gruszkę nałożyć płatki owsiane. Ułożyć owoce w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C  z termoobiegiem na ok. 20- 25 min., aż gruszki staną się miękkie, a płatki nabiorą złocistego koloru.

Gruszki pieczone z serem


Składniki: masło, 4 dojrzałe (ale dość twarde) gruszki, krążek sera camembert, 4 łyżki smażonych żurawin lub borówek, listki natki pietruszki.
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę żaroodporną nasmarować masłem. Gruszki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć w formie żaroodpornej. Krążek sera camembert pokroić w plasterki i ułożyć na gruszkach. Posypać solą i pieprzem. Formę włożyć do piekarnika na mniej więcej 10 min., aż ser się stopi i zacznie rumienić. Wyjąć i ozdobić żurawinami lub borówkami (gotowymi, ze słoika) oraz listkami natki. Podawać od razu.