Majonez na różne sposoby

16 maja 2018, dodał: Emilia

Nie każdy przepada za smakiem tradycyjnego majonezu z żółtek i oleju dlatego mam dla was sposoby na zrobienie tego dodatku zupełnie z czegoś innego. Najpierw zerknij na przepis podstawowy:

Home made Mayonnaise

 

 

Składniki:

 

  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki białego octu winnego lub sok z cytryny
  • 250 ml   oleju roślinnego
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

W salaterce rozbić jajo, dodać sól, cukier, ocet lub sok z cytryny i ubijać na pianę. Podczas ubijania powoli, stopniowo dodawać w małej ilości olej, cały czas ubijając. Sos będzie zmieniał konsystencję na coraz bardziej gęstą oraz kolor na prawie biały. Na koniec można dodać pieprz, najlepiej świeżo zmielony. Gęstość majonezu w zależności od potrzeb można samemu kreować poprzez dodawanie oleju, z kolei dodanie większej ilości octu spowoduje, że będzie mniej oleisty

 

1. Z ryżu – szklankę ugotowanego ryżu zmiksować na jednolitą masę, dodając 1/2 szklanki mleka sojowego, 2 łyżeczki oleju, łyżeczkę posiekanej cebuli i ząbek posiekanego czosnku. Po dokładnym zmiksowaniu, wolno mieszając, dodać łyżeczkę soku z cytryny.

2. Z ziemniaka – 1 średniej wielkości ziemniak zmiksować, dodać 1/2 ugotowanej marchwi i 2 ząbki czosnku, dolewając 1/3 szklanki  oleju by uzyskać konsystencje majonezu. Dodać sok z cytryny i sól.

3. Z fasoli lub groszku – na 1/3 rozgrzanej szklanki oleju sypiemy łyżkę mąki. Po krótkim  prażeniu dolać 1/2 szklanki wody i całość gotować 3 minuty. Po zdjęciu z ognia dodać 1/2 szklanki gotowanej fasoli (lub groszku), 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól i dokładnie wymieszać.

4. Tradycyjny majonez  z czosnkiem – rozetrzeć kilka ząbków czosnku z solą na gładką masę. Dodać 2 żółtka, łyżkę musztardy, sok z cytryny i wymieszać. Wlać powoli 1  szklankę oliwy lub oleju ciągle mieszając (tylko w jedną stronę). Mieszać aż powstanie gładka masa.

 

Zobacz również:

 

  1. Szwedzki stół: jak powinien wyglądać?
  2. Faszerowane pomidory na zimno
  3. Jak zrobić gorącą czekoladę
  4. Na jesienne chłody grzańce i grogi

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Majonez na różne sposoby

  1. avatar Anonim pisze:

    lubię majonezik:)

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Trójwarstwowe dno z aluminiowym dyskiem, miarka, lejek i system odcedzania - wyższa jakość gotowania!
Cena:
649 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Oryginalna forma i intrygujący efekt świetlny - teraz w promocyjnej cenie!
Cena:
699 zł
Pełen wdzięku komplet wykonany ze zmysłowego, szyfonowego materiału
Cena:
96 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Nawóz kuurzy
Dbanie o ogród to ciężka praca. Pojawia się coraz więcej owadów oraz chwastów, które...
Garnitur.
Jesteś na etapie poszukiwania który będzie wpisany w potrzeby oraz nowoczesne podejście...
wzdęcia
Sama dość długo zmagałam się z takim problemem i ostatecznie na końcu okazało...
Hosting- gdzie?
Firehost działa przyzwoicie. Na spokojnie wystarczy pod postawienie na jednym koncie kilku małych stronek. Powinno...